Kleuters kiezen voor eigen etnische groep

Als een kleuter de keuze krijgt om te spelen met iemand van dezelfde of een andere etnische groep, dan kiest deze toch voor de eigen groep, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers verzamelden dertig Canadese kinderen. Alle kinderen kenden elkaar al zeker drie maanden van de kinderopvang. De helft was van oorsprong Aziatisch. De andere helft was van oorsprong Frans. De kinderen werden ingedeeld in tweetallen. Soms bestonden tweetallen uit kinderen van dezelfde etnische groep. Soms werden ze ook gemixt.

Huisje
De onderzoekers gaven elk kind vervolgens een speelhuisje. De twee kinderen die een tweetal vormden, kregen elk een ander huisje. De onderzoekers hielden in de gaten of de kinderen het contact met elkaar opzochten en hoe ze dat deden.

WIST U DAT…

…uit eerder onderzoek ook al bleek dat kinderen liever spelen met kinderen die net als zij praten?

Meer praten
De kinderen die een tweetal vormden met iemand met dezelfde achtergrond, brachten 58 procent van hun tijd door met het andere kind. De kinderen die een tweetal vormden met iemand uit een andere etnische groep waren maar in 44 procent van de tijd met elkaar aan het spelen. Ook spraken de kinderen met dezelfde achtergrond vier keer meer met elkaar dan de kinderen met een verschillende achtergrond.

Aanpassen
Het is niet voor het eerst dat blijkt dat kinderen een voorkeur hebben voor kinderen uit de eerste groep. Dat bleek ook al uit onderzoeken die in de vorige eeuw werden gedaan. Uit dit onderzoek bleek echter ook dat kinderen zich gemakkelijk aan elkaar aanpassen. Als twee kinderen uit verschillende etnische groepen met elkaar spelen, passen ze zich aan elkaar aan in hun gedrag en taalgebruik.

Het onderzoek bewijst maar weer eens dat jonge kinderen al heel snel gevoel hebben voor cultuur en verschillen tussen mensen. Uit een eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld al dat kinderen reeds op hun vierde weten dat dunne mensen mooier worden gevonden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Hellebardius (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd