Kometenlander Philae boort in komeet 67P

philae2

Het is hard werken op komeet 67P. Tot die conclusie is kometenlander Philae ongetwijfeld zo langzamerhand gekomen. Diverse instrumenten zijn aan het meten geslagen en Philae heeft ook zijn boor tevoorschijn getoverd!

Philae werkte de afgelopen nacht hard door, zo laat de lander op Twitter weten. “Het was een drukke dag op 67P!” Diverse instrumenten zijn gisterenavond en afgelopen nacht in actie gekomen. “MUPUS heeft gisterenavond zijn penetrator in de grond gehamerd,” zo is op Twitter te lezen. Dit instrument (MUlti-PUrpose Sensors for Surface and Sub-surface Science) moet de kenmerken van het oppervlak en de situatie net onder het oppervlak van 67P achterhalen. “APXS is ook aan het werk gegaan.” Deze spectrometer moet de chemische samenstelling van de landingsplek achterhalen en vaststellen of die verandert naarmate de komeet dichter bij de zon in de buurt komt en dus opwarmt.

De boor
Misschien nog wel het meest verrassend is de mededeling dat Philae ook aan het boren is geslagen. “Ik boor nu in het oppervlak van 67P,” laat de lander een halfuurtje geleden op Twitter weten. “Ik geef jullie een update zo snel ik kan!”

Verrassend
Gisteren stelde ESA tijdens een persconferentie nog dat Philae de boor waarschijnlijk niet op korte termijn zou gaan gebruiken. De Europese ruimtevaartorganisatie wist immers nog niet precies waar Philae was geland en of deze wel stabiel genoeg stond. Alles wees erop dat de lander twee benen op het oppervlak en één been in de lucht had. Boren zou gevaarlijk kunnen zijn, omdat Philae dan om zou kunnen rollen. Tegelijkertijd zou het boren ook een positief effect kunnen hebben en de lander iets kunnen verplaatsen, waardoor deze net wat meer zonlicht kan opvangen. Dat is hard nodig: de lander bevindt zich waarschijnlijk in de schaduw van een klif waardoor deze veel minder zonne-energie kan opwekken dan ESA had gehoopt.

De harpoenen
Gisteren liet ESA tevens weten terughoudend te willen zijn met het alsnog inzetten van de harpoenen waarmee Philae zich eigenlijk aan de komeet had moeten verankeren. Die harpoenen weigerden tijdens de landing dienst. Het inzetten van die harpoenen zou er – als Philae inderdaad zo’n ongunstige positie heeft – nu voor kunnen zorgen dat de lander omvalt. Op Twitter laat de lander vanmiddag weten dat de harpoenen inderdaad niet zullen worden ingezet. “Uiteindelijk zal ik mijn harpoenen niet afvuren, gewoon voor de zekerheid. Veiligheid staat voorop!”

Inmiddels is het contact met de lander weer verbroken (door de rotatie van de komeet). Later vanavond zal dat weer hersteld worden. En dat wordt spannend. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de batterij waarop de lander de afgelopen dagen draaide dan echt leeg is.

Bronmateriaal

ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd