De landing van Philae: volg het live blog!

Philae is geland!
Vandaag om 17:03 uur is Philae succesvol geland op de komeet 67P. Deze ruimtesteen is niet veel groter dan de stad Amsterdam. Nog nooit eerder is een ruimtevaartuig geland op een komeet, dus de Europese ruimtevaartorganisatie heeft vandaag geschiedenis geschreven! Hieronder lees je alle hoogtepunten van vandaag, inclusief de eerste foto’s van Philae.

Eerste close-up foto van het oppervlak van komeet 67P.
Eerste close-up foto van het oppervlak van komeet 67P.
20:35 – Panoramafoto
De foto van het oppervlak van Philae zal waarschijnlijk vandaag niet meer vandaag komen. Hiermee sluiten we dit live blog. Zodra er meer updates zijn, zullen er nieuwe berichten geplaatst worden op Scientias.nl.

20:27 – Twee keer geland?
Het is nog steeds onduidelijk wat er exact met Philae is gebeurd. Sommige wetenschappers vermoeden dat Philae vandaag twee keer op de komeet is geland. Als dit zo is, dan is dat opnieuw een record. De onderzoekers denken namelijk dat de lander kort na de landing weer van het oppervlak is gekomen en daarna is gedraaid. Morgen wordt tijdens een persconferentie meer onthuld.

20:13 – Midden in de roos
Philae is inderdaad geland op de juiste plek en daarnaast is er stroom, waardoor de instrumenten goed werken.

20:07 – Landingsplaats gevonden
De mannen van Unmanned Spaceflight hebben de foto’s van het ROLIS-instrument van Philae onderzocht en hebben de landingsplaats op komeet 67P gevonden. Check de foto hieronder!

landing

20:04 – Persconferentie
De persconferentie start zodadelijk. Hopelijk wordt er meer duidelijk over de situatie van Philae. Wellicht dat de eerste foto vanaf het oppervlak wordt getoond?

afdaling319:02 – Drie kilometer boven komeet 67P
De foto rechts is drie kilometer boven het oppervlak van komeet 67P gemaakt door de Philae-lander.

18:16 – Harpoen niet afgevuurd
Het is een verrassing dat Philae veilig op het oppervlak van komeet 67P staat, omdat zijn harpoen niet is afgevuurd. Het onderzoeksteam probeert uit te zoeken hoe dit komt. Wellicht dat de harpoen op een later tijdstip alsnog wordt ingezet. De zwaartekracht op komeet 67P is namelijk honderdduizenden keren zwakker dan op aarde. Zonder de harpoen bestaat er een kans dat Philae weer de ruimte in wordt geslingerd.

17:33 – De eerste foto vanaf het oppervlak
Naar verwachting zal rond 19:00 uur de eerste foto vanaf het oppervlak van Philae worden getoond. Dit live blog blijft nog zeker tot vanavond actief. Blijf ons dus volgen!

17:10 – Landing is bevestigd
Verschillende wetenschappers van ESA bevestigen dat Philae inderdaad op komeet 67P is geland. Alles ziet er voortreffelijk uit. Wat een heerlijk vooruitzicht dat we straks foto’s gaan zien vanaf komeet 67P en dat we de komende dagen gaan boren in een komeet.

17:04 – HET SIGNAAL IS BINNEN!
Philae is veilig op komeet 67P geland! Lees hier het artikel over de landing.

17:02 – Nog enkele minuten
Het signaal dat Philae veilig is geland kan nu ieder moment binnenkomen. Spannend!

16:28 – Philae kan ieder moment landen
Naar alle waarschijnlijk landt Philae de komende minuten op komeet 67P. Kort na 17:00 uur ontvangen we de bevestiging of de landing is gelukt.

16:18 – Nieuwe foto’s tonen vertrekkende Philae-lander
Op nieuwe foto’s van de Rosetta-ruimtesonde is te zien hoe Philae afdaalt in de richting van komeet 67P. De foto’s zijn enkele minuten na de afkoppeling gemaakt. Het landingsgestel van Philae is duidelijk zichtbaar.

philae-1

philae-2

philae-3

15:20 – Eerste foto!
Dit is de allereerste foto van de scheiding. De foto is 50 seconden na het vertrek van Philae gemaakt door de Philae-lander. Wie goed kijkt, ziet de zonnepanelen van de Rosetta-ruimtesonde. De foto is nog niet bewerkt en daarnaast verpest de zon het beeld. We hopen later nog betere foto’s te tonen.

esa-rosetta

14:22 – Nog steeds in afwachting
Op de live stream is te zien hoe wetenschappers in Darmstadt de beeldschermen nauwlettend in de gaten houden. Het duurt nog even voor de eerste foto’s arriveren, maar we zien mensen glimlachen en dat is positief.

14:00 – Data stroomt binnen
ESA meldt dat de eerste gegevens zijn gearriveerd. Op dit moment zijn er nog geen foto’s binnengekomen. De komende minuten kan dit alsnog gaan gebeuren. Spannend! ESA verwacht dat de eerste foto waarschijnlijk een kiekje van Rosetta zal zijn, waarop de afdalende Philae-lander te zien is.

13:07 – Wachten op de eerste afscheidsfoto’s
De kans is groot dat binnen nu en een uur de eerste afscheidsfoto’s van Philae en Rosetta arriveren. Zodra deze foto’s beschikbaar zijn, worden ze uiteraard direct geplaatst!

12:30 – Landingsgestel goed uitgeklapt
Er is bevestiging dat Philae zijn poten heeft uitgestrekt. Tot nu toe lijkt alles goed te gaan.

12:07 – Het radiocontact is hersteld
Het radiocontact met Rosetta is hersteld. Dit geldt ook voor het contact tussen Rosetta en Philae. Philae is nog steeds ‘alive & kicking’ en gaat over vijf uur landen op komeet 67P. “Er is inderdaad verbinding, dus vanaf nu kunnen we Philae volgen”, vertelt Paolo Ferri van ESOC. “De komende minuten en uren stroomt data binnen, zoals bijvoorbeeld foto’s en informatie van de lander.”

11:53 – Werkt het ‘active descent system’ toch wel?
De landing van Philae gaat spannend worden, omdat het zogenoemde ‘active descent system’ niet functioneert (zie update 08:39). Maar er is hoop! Er zijn geruchten dat dit systeem mogelijk toch werkt of gaat werken.

10:30 – Philae strekt zijn poten uit, afscheidsfoto wordt verwacht
Als het goed is, strekt Philae op dit moment zijn ‘poten’ uit. Daarnaast draait de lander 14 graden: de perfecte oriëntatie voor de landing. Pas rond 12:00 uur horen we of dit is gelukt, omdat Rosetta op dit moment geen contact heeft met Philae. Daarnaast is er geen directe verbinding tussen Philae en ESA’s Mission Center. Rond 14:00 uur publiceert ESA de afscheidsfoto’s van Philae en Rosetta. Philae en Rosetta hebben foto’s van elkaar gemaakt toen ze om 9:35 uur werden gescheiden.

10:13 – En nu?
De komende uren daalt Philae af. Er zullen verschillende foto’s gemaakt worden, namelijk van Rosetta en de komeet. Ook wordt het magnetische veld geanalyseerd. Tenslotte meet Philae de hoeveelheid plasma en stof in de omgeving. Om 17:00 uur vindt de landing plaats. Philae zal dan een paar foto’s sturen, die naar de aarde worden gestuurd. Naar verwachting weten we om 17:30 uur of de landing is geslaagd.

10:04 – Afkoppeling geslaagd
Gejuich in het ESA Mission Center in Darmstadt. Philae is nu los van Rosetta en op weg naar komeet 67P/C-G. De grootste uitdaging komt nog. Dat zal de landing zijn. Hieronder de bevestiging van de afkoppeling.

09:35 – Afkoppeling voltooid
Als het goed is, zijn Philae en Rosetta nu gescheiden. Pas om 10:03 uur horen we of de ontkoppeling goed is verlopen. Waarom dan pas? Dit heeft ermee te maken dat alles op de automatische piloot gebeurt en het een klein half uurtje duurt voor het radiosignaal de aarde bereikt. Bij het Mission Center in Darmstadt drukken wetenschappers dus niet op een grote groene knop om Philae te ontkoppelen. Kortom, ook daar wachten wetenschappers in spanning af!

08:39 – Groen licht voor afkoppeling, maar er zijn problemen
Philae en Rosetta worden vandaag gescheiden. Er is namelijk groen licht gegeven voor de afkoppeling. Wel blijkt dat een systeem – het ‘active descent system’ – niet functioneert. Dit systeem zorgt ervoor dat Rosetta na de landing niet stuitert. Daarom zal het team van Philae volledig vertrouwen op de harpoenen, die ervoor zorgen dat Philae tijdens de touchdown op de landingsplaats blijft zitten. “We moeten geluk hebben dat we niet op een steile helling of op een grote steen landen”, vertelt Stephan Ulamec van het Philae-team. De ontkoppeling vindt plaats om 09:35 uur Nederlandse tijd, maar pas om 10:03 uur weten we of het geslaagd is.

philae1

08:35 – Live in het ESA Mission Center

08:30 – Welkom bij het live blog
Vandaag landt Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. In dit live blog volgen we de ontwikkelingen van Philae op de voet. Na 17:00 uur volgen hopelijk de eerste foto’s! Wil je meer weten over deze missie? Lees het achtergrondartikel over Philae, waarin vragen worden beantwoord als ‘Wat gaat Philae doen op de komeet?’ en ‘Wordt het spannend?’ Om op de laatste vraag terug te komen: ja, het wordt spannend. De kans is 50/50 dat de missie gaat slagen.

Bronmateriaal

ESA, SpaceFlightNow, Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd