Lancering Orion-capsule minimaal één dag uitgesteld

orion-capsule

De lancering van NASA’s Orion-capsule zou vandaag plaatsvinden, maar is minimaal 24 uur uitgesteld. Dit gloednieuwe ruimtevaartuig is de opvolger van de spaceshuttle en zal mensen in de toekomst naar Mars en verder brengen!

Hieronder kun je de updates van vandaag lezen. Het live blog zal op een later tijdstip vervolgd worden. Blijf Scientias.nl volgen voor de laatste updates.

15:35 uur – Uitgesteld
Vandaag zal de Orion-capsule niet gelanceerd worden. De lancering wordt minimaal 24 uur uitgesteld. Bedankt voor het volgen van dit live blog, we gaan morgen (of later) weer verder!

15:31 uur – Laatste kans
NASA heeft nog één kans om de Orion-capsule te lanceren, namelijk 15:44 uur Nederlandse tijd. Als dit niet lukt, dan zal de lancering worden opgeschoven naar een nader te bepalen dag.

15:27 uur – Nog 15 minuten
Het team probeert op dit moment het probleem met de klep op te lossen. De tijd is krap. Nog 15 minuten om de Delta 4 Heavy-raket te lanceren, anders zal de lancering op een andere dag plaatsvinden.

14:26 uur – Technisch probleem
ON HOLD. De klep van een tank sloot niet goed. De wind gooide dit keer geen roet in het eten. Lancering opnieuw uitgesteld.

14:20 uur – Go for launch: 14:26 uur
Er is een nieuw tijdstip gekozen voor de lancering. Om 14:26 uur gaat het gebeuren!

13:54 uur – Uitstel
Het waait nog steeds te hard. Er zal een nieuwe T-zero bepaald worden.

13:46 uur – Lancering om 13:55 uur
Er is een nieuw tijdstip gekozen om de Delta 4 Heavy-raket te lanceren. De lancering zal plaatsvinden om 13:55 uur Nederlandse tijd.

13:20 uur – Nieuw tijdstip
Op dit moment wordt er een nieuw tijdstip vastgesteld, wanneer Orion gelanceerd wordt. Hopelijk wordt dit tijdstip binnen nu en enkele minuten bekend gemaakt.

13:15 uur – On hold
Geen ‘go’ voor lancering. Het waait op dit moment te hard. Gelukkig heeft NASA nog ruim twee uur de tijd om de raket te lanceren.

13:06 uur – Lancering klein beetje uitgesteld
De lancering van de Delta 4 Heavy-raket is ruim tien minuten vertraagd. De lancering vindt plaats om 13:17 uur Nederlandse tijd.

11:40 uur – Volgetankt
Zojuist is de bovenste trap van de raket volgegooid met vloeibaar zuurstof. De raket is nu klaar om te vertrekken. Nog ruim een uur en dan kan het aftellen beginnen.

10:45 uur – Weer
De kans dat de lancering doorgaat is 70% op basis van de huidige weersomstandigheden boven Cape Canaveral.

08:40 uur – Wanneer landt de Orion-capsule?
Via Twitter komt de vraag binnen wanneer de Orion-capsule weer landt. Spaceflight Now heeft een mooie tijdlijn gemaakt van de hoogtepunten van de missie. Vier uur en 23 minuten na de lancering plonst de Orion-capsule in de Grote Oceaan. Als de Delta 4 Heavy-raket om 13:05 uur opstijgt, betekent dit dat Orion rond half zes landt.

08:30 uur – Over de Delta Heavy 4-raket
Op dit moment is het nacht op het lanceerplatform van Cape Canaveral, waar de Delta 4 Heavy-raket al klaar staat om Orion in een baan om de aarde te brengen. Deze raket is het grote broertje van de Delta 4-raket en is in totaal slechts zeven keer ingezet sinds de premiere in 2004. Een piloot zou zeggen: “dat zijn weinig vlieguren”. Van de zeven lanceringen zijn er zes succesvol verlopen en is er één gedeeltelijk mislukt. Kortom, niet alleen de terugkeer, maar ook de lancering om 13:05 uur zal nagelbijten zijn.

Ook Koekiemonsters koekje gaat mee de ruimte in.
Ook Koekiemonsters koekje gaat mee de ruimte in.
08:10 uur – Orion neemt Ernie’s eendje mee
Natuurlijk neemt Orion tijdens de eerste ruimtevlucht geen mensen mee. Maar dat betekent niet dat Orion met een lege buik naar boven gaat. NASA stuurt allerlei curieuze objecten naar boven. Wat dacht je van het koekje van Koekiemonster? Het rubberen eendje van Ernie? En een stukje van een Tyrannosaurus Rex?

07:50 uur – Over Orion
Orion is het nieuwste paradepaardje van NASA. Het ruimtevaartuig wordt in de toekomst met een nog zwaardere raket gelanceerd dan de Delta Heavy 4-raket, namelijk het Space Launch System. Deze monsterraket is in staat om mensen aanzienlijk verder de ruimte in te brengen. Een groot verschil met de spaceshuttle is dat Orion niet landt als een vliegtuig, maar parachutes gebruikt om zacht te landen. Je kunt zeggen wat je wil over de Russen, maar hun Soyuz-capsule is overduidelijk een bron van inspiratie geweest voor de Orion-capsule. En dat is niet gek, want de laatste jaren zijn er ontelbaar veel Soyuz-capsule geland en er is nooit iets mis gegaan. Lees meer over de Orion-capsule.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd