Lopende dinosaurus jaagde op vliegende dino’s

De dinosaurus Sinocalliopteryx kon niet vliegen, maar hij at wel vliegende dino’s. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Alberta. De wetenschappers ontdekten fossielen van drie vliegende dino’s in de maag van een gefossiliseerde Sinocalliopteryx.

De Sinocalliopteryx was een gevederde dinosaurus met de looks van een roofvogel. Toch kon hij niet vliegen. De Sinocalliopteryx was twee meter lang, waardoor de dino niet veel langer was dan een hedendaagse wolf.

In de maag van een Sinocalliopteryx vonden wetenschappers drie Confuciusornissen. De Confuciusornis was één van eerste vogels en had een lengte van ongeveer twintig centimeter. De middelgrote vogel bleek niet in staat om lange afstanden te vliegen. De wetenschappers Robert Nudds en Gareth Dyke publiceerden in 2010 een onderzoek dat de Confuciusornissen enkel glijvluchten konden maken. De slagpennen op het einde van de vleugel van de Confuciusornis zouden een te zwakke en te dunne as hebben om een klappende vlucht te ondersteunen.

Stealth-technieken
Aangezien de Confuciusornis enkel korte afstanden kon viegen, zag de Sinocalliopteryx in de vogel een fijn hapje. Waarschijnlijk gebruikte de dino stealth om de vogel te stalken. De Sinocalliopteryx kon namelijk niet in bomen klimmen, zoals de Confuciusornis. Tevens was de dino geen hoogvlieger.

De Sinocalliopteryx was waarschijnlijk een echte jager en een gretige eter. Dit verklaart waarom er niet één, maar drie Confuciusornissen in de maag van de dino te vinden zijn.

Tweede exemplaar
De Amerikaanse wetenschappers vonden het fossiel in de Chinese provincie Liaoning. Zij troffen nog een ander exemplaar van de Sinocalliopteryx aan. Ook de maag van deze dino was goed gevuld, namelijk met een Sinornithosaurus. Dit was een kleine vleesetende dino ter grootte van een kat.

Bronmateriaal:

"Abdominal Contents from Two Large Early Cretaceous Compsognathids (Dinosauria: Theropoda) Demonstrate Feeding on Confuciusornithids and Dromaeosaurids" - PLoS One
Artwork: Cheung Chungtat
 • arendsoog

  Maar als er drie vogels in de maag zijn gevonden,zou dat ook kunnen betekenen dat er op dat moment een ramp is gebeurt,en kon de vogels makkelijk pakken.Ook de dino is kort na de maaltijd overleden.

  • Anoniem

   Scherpe en meer dan een terechte opmerking, keep going, want ze zijn daar vaak veeeeeeeeel te snel om conclusies te trekken, maar dat heb je nu eenmaal met die zgn specialisten.

 • MacSchulte

  Wat een lulkoek: met 3 hapjes wordt geconcludeerd dat het een gretige eter was en uit deze constatering wordt vervolgens weer verklaard dattie 3 hapjes op had.

 • Milan

  als ze maar niet op kanarie jaagden! haha