Mars beefde nog niet zo lang geleden

Onderzoek wijst erop dat Marsbevingen net als vulkaanuitbarstingen op de rode planeet tot de mogelijkheden behoren.

De onderzoekers baseren hun conclusie op beelden van de planeet. Ze bestudeerden rotsblokken nabij een systeem van breuklijnen: Cerberus Fossae. Sommige stenen waren van kliffen afgevallen. In het zand was nog goed te zien hoe ze precies waren gevallen. De onderzoekers bestudeerden de sporen om te achterhalen wat de oorzaak van de val van deze stenen was.

IJs of beving
Verplaatsing van stenen op Mars kan twee oorzaken hebben. Of de stenen worden verplaatst wanneer ijs smelt. Of een aardbeving is de oorzaak. De onderzoekers vergeleken de sporen op Mars met sporen die aardbevingen op aarde hadden achtergelaten en stuitten zo op flink wat overeenkomsten. De verplaatsing moet dan ook wel veroorzaakt zijn door een beving.

WIST U DAT…

…ook de maan recentelijk nog geologisch actief was?

Epicentrum
Die conclusie wordt onderschreven door het feit dat de stenen in een straal van honderd kilometer zijn verplaatst. Maar in het centrum van die cirkel zijn de grootste en meeste stenen verplaatst. Logisch: hier bevindt zich het epicentrum. Dat epicentrum bevindt zich weer langs één van de breuken van Cerberus Fossae. “Dat is in overeenstemming met de hypothese dat de stenen door bewegingen van de grond zijn verplaatst en dat de ernst van de beving afnam naarmate de afstand tot het epicentrum groter was,” concludeert onderzoeker Gerald Roberts. Uit vergelijkingen met bevingen op aarde blijkt dat de beving op Mars een grotere kracht dan zeven op de Schaal van Richter moet hebben gehad.

Recent
De sporen die de stenen achterlieten, zijn nog in redelijk goede staat. Dat wijst erop dat de beving relatief recent plaatsvond. De wind op Mars doet sporen over het algemeen snel verdwijnen. Zo waren de sporen die marsrovers achterlieten in veel gevallen al binnen enkele jaren verdwenen. De beving moet dus nog niet zo heel lang geleden hebben plaatsgevonden. Sterker nog: het is goed mogelijk dat er vandaag de dag nog steeds bevingen op Mars plaatsvinden.

Op deze foto is het spoor van één van de verplaatste stenen goed te zien. Foto: HiRISE image.

Geologische activiteit op Mars is heel interessant, zo benadrukken de onderzoekers in een persbericht. Als de breuken echt nog actief zijn, is het best mogelijk dat de bevingen die hier plaatsvinden, samenhangen met een nabijgelegen vulkaan: Elysium Mons. En als die vulkaan dus ook nog van zich kan laten horen, is het niet ondenkbaar dat de warmte van deze vulkanische activiteit ervoor zorgt dat ijs onder het oppervlak van Mars smelt. En dan is er opeens vloeibaar water op de planeet te vinden. En daarmee kan de rode planeet zomaar een heel gastvriendelijke planeet worden.

Bronmateriaal

"Mars rocks indicate relatively recent quakes, volcanism, on Red Planet" - AGU.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / The Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd