Medicijnen niet korter houdbaar in de ruimte

pil

Medicijnen in de ruimte takelen niet sneller af dan medicijnen op aarde. Dat suggereert nieuw onderzoek.

Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers. Ze baseren zich op een analyse van negen soorten medicijnen. Deze medicijnen verbleven gedurende 550 dagen in de ruimte (het internationale ruimtestation) waarna ze (ongebruikt) terugkeerden naar de aarde. Onder de bestudeerde medicijnen bevonden zich onder meer slaapmiddelen, pijnstillers en medicijnen tegen diarree.

Houdbaarheid

Medicijnen zijn niet eeuwig houdbaar. Op aarde takelen ze langzaam maar zeker af. Zeker als ze worden blootgesteld aan licht, zuurstof of vocht. In de ruimte hebben medicijnen weer met andere uitdagingen te maken: beperkte zwaartekracht en straling bijvoorbeeld. Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar hoe de medicamenten daarop reageren. Deze studie geeft ietsje meer duidelijkheid.

Richtlijnen
Zodra de medicijnen op aarde aankwamen, werden deze gedurende drie tot vijf maanden opgeslagen. Daarna werden ze door de onderzoekers geanalyseerd. Gekeken werd onder meer naar de hoeveelheid actieve ingrediënten en afbraakproducten in de medicijnen. Om vast te stellen of de medicijnen na opslag in de ruime nog steeds konden worden gebruikt, maakten de onderzoekers gebruik van de United States Pharmacopeia (USP) richtlijnen. Deze richtlijnen stellen hoeveel actieve ingrediënten er nog in de medicijnen moeten zitten, maar stelt ook grenzen aan de afbraakproducten die in een medicijn mogen worden aangetroffen.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat één medicijn zelfs vijf maanden na de houdbaarheidsdatum nog aan de eisen van de USP voldeed. Vier van de negen medicijnen waren zelfs acht maanden na de houdbaarheidsdatum nog bruikbaar. Drie andere medicijnen voldeden nog aan alle eisen toen deze drie maanden voor hun houdbaarheidsdatum werden getest. Een dieetsupplement/slaapmiddel voldeed negen maanden na de houdbaarheidsdatum niet meer aan de USP-richtlijnen. In geen van de medicijnen werden ongebruikelijke afbraakproducten aangetrokken.

WIST JE DAT…

…recent ook al werd uitgezocht wat er in het medicijnkastje van een astronaut zit?

Lange missies
Het onderzoek wijst er in ieder geval voor deze medicijnen op dat ze niet sneller aftakelen in de ruimte. En dat is nuttige informatie. Nu is het namelijk nog heel gemakkelijk om even nieuwe medicijnen richting het internationale ruimtestation te sturen, maar in de toekomst wordt dat tijdens verre en langdurige ruimtemissies een stuk lastiger. Dan zullen astronauten het moeten doen met de medicijnen die ze bij de lancering – misschien jaren geleden al – hebben meegekregen. En dan moet wel zeker zijn dat die medicijnen na zo’n lang verblijf in de ruimte nog doen wat ze beloven.

De onderzoekers wijzen erop dat hun studie zich beperkt tot een aantal medicijnen en dat er slechts op één moment gekeken is naar de kwaliteit van de medicijnen. In de toekomst willen ze meerdere medicijnen bestuderen en op verschillende momenten de kwaliteit van deze medicijnen toetsen. Ook willen ze de medicijnen dan over een nog langere periode analyseren.

Bronmateriaal

"Medicines do not seem to degrade faster in space" - Springer (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd