Met warp speed vernietigt u uw eindbestemming

Astronauten die met warpspeed ergens arriveren, kunnen er daarmee wel eens voor zorgen dat die bestemming gelijk vernietigd wordt.

Dat blijkt uit berekeningen van wetenschappers in het blad Physical Review D. Ze gingen er in hun berekening vanuit dat er gereisd werd met de Alcubierre warp drive. Volgens deze theorie is het mogelijk om razendsnel te reizen door het ruimte-tijdcontinuüm in een bubbel rond het ruimteschip te vervormen.

Probleempje
Klinkt in theorie prima. Maar zelfs als we ertoe in staat zouden zijn om het in de praktijk toe te passen is het zeer twijfelachtig of we de mensheid daarmee een dienst bewijzen. Astronauten die gebruikmaken van deze warp drive, zouden misschien wel veilig op hun eindbestemming aankomen, maar voor hun eindbestemming ziet het er een stuk minder gunstig uit, zo blijkt uit berekeningen van professor Geraint Lewis.

WIST U DAT…

…er al heel wat Star Trek-dromen zijn die wel reeds zijn uitgekomen?

Deeltjes
Een ruimtevaartig in warp speed pikt onderweg deeltjes op en verzamelt die voor de bubbel. “Wanneer het ruimtevaartuig afremt om op de eindbestemming te stoppen dan komen de deeltjes die aan de voorkant van het ruimtevaartuig verzameld zijn vrij,” legt hij uit. Deze deeltjes hebben zoveel energie aan boord dat ze alles waarmee ze in contact komen direct vernietigen. Volgens Lewis is de kans dan ook zeer groot dat een ruimtevaartuig dat met warp speed op een eindbestemming aankomt deze eindbestemming direct vernietigt.

Korte tripjes
Het is ook niet ondenkbaar dat sommige deeltjes de bubbel rondom het ruimtevaartuig binnendringen. Dat zou betekenen dat ook de mensen aan boord van een ruimtevaartuig met warp speed gevaar lopen. Zelfs tijdens korte reizen. “De energie die bij het arriveren op de eindbestemming vrijkomt, heeft geen limiet,” vertelt onderzoeker Brendan McMonigal. “Je kunt gewoon blijven reizen: langere en langere afstanden en de energie die vrijkomt, zal dan blijven toenemen. Zelfs voor korte reizen is de energie die vrijkomt zo enorm dat je alles wat zich voor je bevindt, vernietigt.”

“Het klinkt alsof het sciencefiction is en dat is het natuurlijk eigenlijk ook,” erkent Lewis. “De Alcubierre-warp drive is een theoretische oplossing om lange afstanden in een redelijk tijdsbestek te kunnen afleggen. Maar in tegenstelling tot sciencefiction gehoorzaamt de Alcubierre warp drive wel aan de algemene relativiteitstheorie van Einstein.” Het onderzoek lijkt in eerste instantie misschien wat triviaal. Maar het draagt wel bij aan een beter begrip van die theorie.

Bronmateriaal

"The annihilating effects of space travel" - Sydney.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door James Marvin Phelps (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd