Minder pijn door pijnlijk lichaamsdeel aan te raken

Wanneer uw vinger klem zit tussen de deur dan volgt daarop meestal een intuïtieve reactie: u grijpt ernaar en houdt de gepijnigde vinger vast. En daar is een goede reden voor, zo tonen wetenschappers aan. Het brein gaat door die aanraking anders naar het lichaam en het bezeerde lichaamsdeel kijken, waardoor u ook minder pijn ervaart.

De onderzoekers vroegen gezonde vrijwilligers om hun wijs- en ringvinger in warm water te steken en de middelste vinger in koud water te stoppen. Hierdoor voelt de middelste vinger pijnlijk warm aan. “Het brein weet niet dat dit een illusie is en staat ons wetenschappers toe om het ervaren van pijn te bestuderen zonder dat we mensen pijn hoeven te doen,” legt onderzoeker Marjolein Kammers uit.

Afname
De proefpersonen onderwierpen beide handen tegelijkertijd aan deze pijn en drukten daarna direct de drie vingers van de ene hand tegen de drie vingers van de andere hand aan. Hierdoor nam de pijn aan de middelvinger in één klap met 64 procent af. Wanneer slechts één of twee vingers tegen elkaar werden gedrukt, nam de pijn niet af. En ook als een ander zijn vingers op die van de gepijnigde persoon drukte, hielp dat niet.

WIST U DAT…

…ook woorden pijn kunnen doen en dat de dokter daarom maar beter niet over pijn kan praten?

Volledig
“Wij hebben aangetoond dat niveaus van acute pijn niet alleen gebaseerd zijn op de signalen die naar het brein worden gestuurd,” vertelt onderzoeker Patrick Haggard. “Het is ook gebaseerd op hoe het brein deze signalen in het volledige plaatje van het lichaam integreert.”

Beeld
Uit eerdere onderzoeken is ook al gebleken dat het brein een bepaald beeld van ons lichaam heeft en daar ook pijn op afstemt. Een goed voorbeeld daarvan is fantoompijn na een amputatie. Het brein denkt dat het geamputeerde lichaamsdeel er nog is en laat de patiënt zelfs pijn in dat lichaamsdeel voelen.

Op dit moment proberen de wetenschappers uit te zoeken of pijn in andere lichaamsdelen ook minder wordt door deze vast te houden of aan te raken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd