Minder zout kan miljoenen levens redden

Als mensen wereldwijd vijftien procent minder zout zouden eten, zou dat in tien jaar tijd al 8,5 miljoen levens redden, zo blijkt.

Engelse wetenschappers winden er in hun paper geen doekjes om. Nadat er alles aan gedaan is om te zorgen dat mensen stoppen met roken, is het moment gekomen om een tweede ‘verslaving’ aan te pakken: zout.

Verband
De onderzoekers concluderen dat er zonder enige twijfel een direct verband is tussen te zout eten en een hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk leidt weer tot problemen met het hart en de nieren. Ook beroertes kunnen door minder zout te eten voorkomen worden.

Kosten
Van alle mensen uit ontwikkelde landen die sterven, sterft zeventig procent aan de gevolgen van een hoge bloeddruk. Hun ziekte en ook de hoge kosten die deze met zich meebrengt, kunnen veelal voorkomen worden, zo stellen de onderzoekers.

WIST U DAT…

Minderen
Door mensen wereldwijd zover te krijgen dat ze vijftien procent minder zout eten, kunnen naar schatting de komende tien jaar alleen al 8,5 miljoen levens gered worden. De onderzoekers betwijfelen echter of ze de consument zo ver kunnen krijgen en daarom willen ze nog een stap verder gaan. Namelijk door de producenten van voedsel zover te krijgen dat zij de hoeveelheid zout in eten beperken.

De boosdoener
Of de producenten daarvoor openstaan, is onduidelijk. Sommigen wijzen erop dat het helemaal nog niet bewezen is dat zout een boosdoener is. De wetenschappers kunnen zich daar niet in vinden. Ze wijzen op landen als Finland en Portugal waar de hoeveelheid zout in voedsel beperkt is en waar de bloeddruk ook flink gedaald is.

VN
Het onderzoek komt op een mooi moment: in september gaat de VN onder meer vergaderen over de aanpak van hartziekten en diabetes. De onderzoekers roepen de VN op om ook na te denken over zout.

Er is al heel veel onderzoek naar zout gedaan. De resultaten zijn zeker niet eenduidig. Zo bleek onlangs nog uit een onderzoek dat zout juist goed zou zijn voor het hart. Experts trokken de methodiek van dat onderzoek en dus ook de resultaten echter in twijfel. Nader onderzoek zou noodzakelijk zijn.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alan (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd