‘Minderwaardige’ kunst uit Nazi-tijd ontdekt

In de kelders van een Berlijns huis zijn elf beeldjes uit de tijd van de Nazi’s gevonden. Het gaat om kunstwerken die door de Nazi’s als minderwaardig werden gezien en enkel in musea werden geplaatst zodat mensen erom konden lachen. Het werk stamt uit de periode tussen 1900 en 1939 en is van de hand van diverse Duitse kunstenaars.

Archeologen deden de vondst tijdens opgravingen in de Duitse hoofdstad. Eigenlijk waren de onderzoekers op zoek naar een dertiende eeuwse stadshal toen ze op een klein beeldje (zoals dit) stuitten. “We dachten dat we naar dertiende eeuwse restanten aan het graven waren en kwamen boven met zogenaamde minderwaardige kunst uit de twintigste eeuw,” vertelt archeoloog Matthias Wemhoff. “Dat is pas een verrassing.”

Bom
De kunst lag in de kelder van een huis dat in de zomer van 1944 werd gebombardeerd. De archeologen vermoeden dat de kunst eigenlijk op de tweede of derde verdieping pronkte, maar tijdens de explosie naar beneden is komen zetten.

Minderwaardig
Alle beeldjes vertonen sporen van brand, maar zijn desondanks nog goed herkenbaar. De elf kunstwerken staan allemaal op een oude lijst, met daarop alle kunst die door de Nazi’s als minderwaardig werd gezien. Deze minderwaardige kunstwerken werden zo tegen 1940 door de Nazi’s in beslag genomen en verzameld. Sommige kunstwerken werden verkocht, de rest ging tijdens de oorlog verloren.

WIST U DAT…

Oewerdieck
Dat deze beeldjes de oorlog wel overleefd hebben, is mogelijk te danken aan Erhard Oewerdieck. Deze belastinginspecteur had een kantoor in het gebouw waar de beeldjes zijn gevonden. Ook staat hij erom bekend Joden te hebben geholpen tijdens de oorlog.

De beeldjes – waarvan enkelen ook in propagandafilmpjes van de Nazi’s zijn opgedoken – worden tentoongesteld in het archeologisch museum van Berlijn. Van een aantal kunstwerken is reeds bekend wie ze maakte. De kunstenaars zijn onder meer: Otto Baum, Otto Freundlich, Karl Knappe, Marg Moll, Emy Roeder, Edwin Scharff, Gustav Heinrich Wolff en Naum Slutzky.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd