Moeder en kind stemmen hartslag op elkaar af

Moeder en kind stemmen hun hartslag op elkaar af. Maar alleen als ze elkaars moeder en kind zijn. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten veertig moeders en hun kinderen naar elkaar kijken. Terwijl de moeders en kinderen dat deden, werd hun hartslag gemeten. Zodra een moeder bijvoorbeeld een liefdevolle blik op het kind wierp, liepen de hartslagen van moeder en kind vrijwel gelijk.

Lachen
Opvallend genoeg werkte het alleen als moeders op deze manier met hun eigen kind bezig waren. En de hartslagen liepen alleen gelijk als zowel moeder als kind moest lachen of ander sociaal gedrag vertoonden dat als prettig wordt ervaren, zo is in het blad Infant Behavior and Development te lezen.

WIST U DAT?
…een middagdutje goed is voor het hart?

Hoe
Maar hoe doen de harten dit? Wanneer mensen elkaars gezichtsuitdrukkingen nadoen (bijvoorbeeld: samen lachen) dan worden mogelijk bepaalde delen van de hersenen actief en deze delen vertellen het hart wanneer het moet pompen.

Grote vraag is natuurlijk waarom de harten van moeders en kinderen dit doen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat baby’s die hun hartslag niet op die van moeder afstemmen later als tiener minder meelevend zijn. Dat wijst erop dat het afstemmen van de hartslag een sociale functie heeft.

Bronmateriaal:

"ScienceShot: Human Hearts Beat Together" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Axel Bührmann (cc via Flickr.com).
  • i.m

    mijn ervaringen zijn dat je het moet zien als een soort klonen een kind is afhankelijk en vertrouwt het meest op de moeder ook bij gevaar of onzekerheid het kind leert als het ware de wereld zien via de moeder op gevoel, het hart gevoel. bij kleine baby´s is het ook erg aanwezig het kind weet precies waar je je bevind en hoe je je voelt en als je je daar niet bewust van bent spelen ze er leuk op in. ben je dus goed bewust op wat voor een manier je je kind de wereld in laat kijken en geef zelf het goede voorbeeld. weet dat ze hun eigenheid zullen vergroten met vertrouwen en steun