Mogelijke glimp van Higgs-deeltje opgevangen

Helemaal zeker weten ze het nog niet, maar de wetenschap is er redelijk van overtuigd een glimp van het befaamde Higgs-deeltje te hebben gezien.

Dat meldt CERN vanmiddag op een persconferentie. De conferentie werd enige tijd geleden al aangekondigd en leidde direct tot heel veel speculaties. Zou CERN wereldnieuws hebben? Zou CERN het Higgs-deeltje gevonden hebben?

Op de hielen
Dat blijkt vanmiddag niet het geval te zijn, zo meldt CERN. Maar dat is zeker geen reden tot teleurstelling. Want de wetenschappers hebben wel degelijk iets nuttigs te melden. Ze zitten het Higgs-deeltje namelijk op de hielen.

Standaardmodel
Om te begrijpen wat de onderzoekers daarmee bedoelen, moeten we eerst kort even in de historie van het Higgs-deeltje duiken. Fysici hebben lang geleden een theorie opgesteld: het standaardmodel van de deeltjesfysica. Een belangrijke rol in dit standaardmodel is weggelegd voor een theoretisch deeltje dat verklaart waarom alle deeltjes massa hebben. En dat theoretische deeltje heet – u raadt het al – het Higgs-deeltje. Probleem is alleen dat dit deeltje nog nooit is gevonden. En dat deeltje moet toch worden waargenomen, willen we de theorie kunnen bevestigen. Als het Higgs-deeltje bestaat, kunnen onderzoekers daarop voortborduren. Als het er niet is, dan vraagt dat om een heel nieuwe theorie. Want massa is van enorm belang: het bepaalt hoe deeltjes zich gedragen.

Zoeken
CERN zoekt daarom al enige tijd naar dit deeltje. Maar die zoektocht wordt bemoeilijkt door het feit dat we weinig van het deeltje weten. Maar door steeds meer plaatsen waar het Higgs-deeltje voor kan komen, uit te sluiten, komt een ontdekking steeds dichterbij. CERN kon eerder al uitsluiten dat het deeltje tussen de 114 en 115 GeV woog. En ook tussen de 135 en 136 GeV hoeven we het niet te verwachten. Maar waar dan wel?

Nou, daar gaat de persconferentie van vandaag over. CERN heeft namelijk iets opvallends gezien rond 125 GeV. Het kan wel eens een glimp van Higgs zijn. Dat klinkt een beetje voorzichtig en dat zijn de onderzoekers ook. De glimp is wel al meerdere malen gezien, maar nog te weinig waargenomen om te spreken van een ‘ontdekking’. Daarvoor moeten nog veel meer experimenten worden gedaan. Grote kans dat we in 2012 dan toch echt het grote nieuws dat Higgs is gevonden mogen brengen. Nog even geduld dus!

Bronmateriaal

"Live Webcast CERN Public Seminar" - CERN.ch
"ATLAS and CMS experiments present Higgs search status" - CERN.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lucas Taylor (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd