Moment van de waarheid nadert voor komeet ISON: nog zes dagen!

ison

Nog zes dagen en dan is het zover: komeet ISON bereikt zijn perihelium, oftewel: de komeet komt het dichtst bij de zon in de buurt. Of de komeet dat overleven gaat, is nog onduidelijk en dus trakteren we u nog maar eens op enkele fraaie foto’s van de komeet. Die nemen ze ons alvast niet meer af!

Wist u dat…

…komeet ISON de zon zal naderen tot een afstand van 1,2 miljoen kilometer? In vergelijking: de afstand tussen de aarde en de zon is 150 miljoen kilometer.

NASA maakte op 19 november de prachtige foto bovenaan dit artikel. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, bevond de komeet zich op een slordige 70 miljoen kilometer van de zon. De afstand tussen ons en de komeet bedroeg 128 miljoen kilometer. De komeet haastte zich op dit moment met zo’n 220.000 kilometer per uur richting de zon.

Foto: Gregg Ruppel via SpaceWeather.com.
Foto: Gregg Ruppel via SpaceWeather.com.
Recentelijk konden we melden dat komeet ISON flink helderder aan het worden was. Op foto’s gepubliceerd op NASA’s ISONCampaign-blog is dat goed te zien. De foto hiernaast werd op 13 november van dit jaar gemaakt door Gregg Ruppel. We zien een fraaie komeet die ons echter nog niet van onze stoel doet rollen. Krap vier dagen later is dat al een heel ander verhaal. Dan kiekt Waldemar Skorupa de komeet vanuit Duitsland. En nu is het opeens een adembenemend hemelobject.

Grillig
Het laat zien hoe grillig en dus onvoorspelbaar kometen kunnen zijn. De afgelopen weken konden we het gedrag van ISON dankzij telescopen nauwkeurig en op de voet volgen. Maar de komende dagen zal het spannend worden. Binnenkort zal de komeet in de gloed die de zon omringt, verdwijnen en zijn we aangewezen op zonneobservatoria voor het observeren van de komeet.

Geen grote jongen

De kern van ISON heeft een doorsnee van tussen de 0,2 en 2 kilometer. Dit betekent dat komeet ISON een beetje aan de kleine kant is. Zo had de komeet Hale-Bopp in 1997 een kern van 30 kilometer breed!

Haalt ISON het volgende weekend?
En dan komt er eindelijk een antwoord op de vraag die astronomen al maanden bezighoudt: vindt ISON de dood in de hitte van de zon of duikt deze straks min of meer heelhuids weer op en geeft deze nog een mooie show weg op het moment dat deze het dichtst bij de aarde in de buurt komt?

Foto: Waldemar Skorupa (via Spaceweather.com).
Foto: Waldemar Skorupa (via Spaceweather.com).

Bronmateriaal

"Comet ISON Streaks Toward the Sun" - NASA.gov
"ISON Image of the Week" - ISONCampaign.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / MSFC / Aaron Kingery.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd