Moord verspreidt zich net zo als infectieziekten

Wetenschappers hebben ontdekt dat moord zich net zo door een stad verspreidt als infectieziekten dat doen. En net als bij infecties, zijn er ook delen van steden die resistent lijken te zijn voor moord.

Dat schrijven wetenschappers van de Michigan State University. Ze bestudeerden 2366 moorden die tussen 1982 en 2008 in de stad Newark plaatsvonden. Ze ontdekten dat de locatie van de moorden niet helemaal onwillekeurig waren; ze volgden een patroon. De eerste moorden vonden in het centrum plaats en na verloop van tijd werd ook in het zuiden en westen van de stad gemoord.

Risicogroep
Wanneer een infectieziekte door een stad beweegt, krijgt lang niet iedereen met de ziekte te maken. Er is sprake van risicogroepen: kinderen en ouderen. Datzelfde blijkt ook bij het moorden van toepassing te zijn: moord beweegt zich naar gebieden waar voornamelijk arme stedelingen wonen of waar etnische minderheden zich gevestigd hebben.

Volgen
Uit het onderzoek blijkt dat methodes die nu worden gebruikt om de volksgezondheid te monitoren ook heel goed op moorden kunnen worden losgelaten. “Door de principes die we ook bij het controleren van infectieziekten gebruiken, te benutten, kunnen we mogelijk de verspreiding van moorden voorspellen,” vertelt onderzoeker April Zeoli. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om de verspreiding van moorden in real-time te volgen, zodat risicogroep en -gebieden op tijd kunnen worden aangewezen en moorden wellicht voorkomen kunnen worden. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Justice Quarterly.

Een andere interessante bevinding is dat sommige delen van Newark omringd werden door dodelijk geweld, maar zelf niet met moorden te maken kregen. Ze leken wel ‘resistent’, om in gezondheidstermen te blijven. “Als we kunnen ontdekken waarom sommige gemeenschappen resistent zijn, kunnen we werken aan het bevorderen van de resistentie in gemeenschappen die ontvankelijker zijn voor moorden.”

Bronmateriaal

"Homicide spreads like infectious disease" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd