Mysterieus mens is wellicht nieuwe soort

Wetenschappers hebben in China mogelijk een nieuwe mensensoort ontdekt. Mysterieus zijn de mensen in ieder geval.

De fossiele resten zijn 14.500 tot 11.500 jaar oud. In die tijd leefden er al moderne mensen in China. Maar alles wijst erop dat deze fossiele resten niet aan moderne mensen toebehoorden. De resten lijken eerder op een mix. Ze hebben zowel moderne als archaïsche anatomische kenmerken (zie afbeelding hierboven). Nog nooit vonden onderzoekers in dit gebied zulke jonge fossiele resten met zulke grote verschillen ten opzichte van onze voorouders.

Grot
Onderzoekers troffen de fossiele resten meer dan twintig jaar geleden aan in een grot. Pas in 2008 werden de resten grondig bestudeerd. En nu pas ontdekten de onderzoekers het mysterieuze verhaal dat de fossiele resten te vertellen hebben, zo is in het blad PLoS ONE te lezen.

Een schedel van de mysterieuze mensachtige. Foto: UNSW.edu.au

Drie mensen
De fossiele resten behoren aan drie mensen toe. De onderzoekers noemen de mensen voor het gemak de ‘Red-deer Cave people‘. Daarmee zijn ze vernoemd naar de (inmiddels uitgestorven) herten waar ze veelvuldig op joegen. “Deze nieuwe fossielen kunnen een nieuwe soort zijn, eentje die tot het eind van de IJstijd, zo’n 11.000 jaar geleden, overleefde,” speculeert onderzoeker Darren Curnoe. “Of ze vertegenwoordigen een hele vroege en voorheen onbekende migratie van moderne mensen uit Afrika: een populatie die genetisch mogelijk niet heeft bijgedragen aan de mensen die nu leven.”

Was Azië niet leeg?
De vondst stelt onderzoekers voor een raadsel. En dat raadsel beperkt zich niet alleen tot de identiteit van de fossiele resten. Tot op heden zijn in Oost-Azië geen fossiele resten van mensachtigen teruggevonden die niet doen denken aan de Homo sapiens en die jonger zijn dan 100.000 jaar oud. Dus gingen onderzoekers er altijd van uit dat deze regio leeg was toen de eerste moderne mensen er terecht kwamen. Deze vondst wijst erop dat dat niet klopt. De situatie blijkt opeens veel complexer.

Het onderzoek wijst erop dat het menselijk leven in Azië veel diverser was dan gedacht. Lang richtten onderzoekers zich op de plaats waar de mens mogelijk ontstond (Afrika) en Europa. Azië bleef buiten schot, omdat er weinig fossielen werden teruggevonden en omdat het lastig bleek om de gevonden fossielen een plekje op de tijdlijn te geven. Maar de laatste jaren komt daar verandering in. Zo hebben we natuurlijk de Homo floresiensis die uit Azië voortkwam. En de Homo denisova uit Siberië die zich met moderne mensen in Azië mengde. En nu dus deze mysterieuze mensen die mogelijk een nieuwe soort vormen of in ieder geval anders zijn dan onze voorouders. Het onderzoek toont maar weer eens aan dat onze afkomst nog één grote puzzel is. Het goede nieuws is dat we steeds meer puzzelstukjes vinden.

Bronmateriaal:

"Mystery human fossils put spotlight on China" - UNSW.edu.au
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Schouten (via UNSW.edu.au).
 • vriend

  Aboriginals?

  • Betweter

   Vriend, ik neem aan dat je weet dat Aboriginals enkel in Australië voorkwamen én van hetzelfde ras (niet exact hetzelfde, maar niet zo radicaal anders als de mensensoort van het artikel) als jij waren/zijn?

 • Marc

  De migratie vanuit Afrika verliep in golven, dat zal een van de afstammelingen zijn van een van die vroegere golven die dan op zijn manier geëvolueerd is, veronderstel ik?

 • De Paus

  Op de één of andere manier doet die schedel me denken aan Jabba The Hut.

  • Marco

    Ik vind het meer Darth Vader  😉

  • Boonztra

   Dat zou zomaar kunnen, op basis van een schedel is tegenwoordig (bijna) alles mogelijk.

 • Dr Marco Langbroek

  Het is zeker niet zo dat “onderzoekers er altijd van uit dat deze regio [oost Azië] leeg was toen de eerste moderne mensen er terecht kwamen”. Er is geen archeoloog of paleoantropoloog die dat ooit geloofd heeft.
  Wel is het zo dat er zo goed als niets bekend is over wie of wat in Oostelijk Azië rondliep tussen 100,000 en 40,000 jaar geleden. Er zijn gewoon geen (onomstreden) fossielen uit die periode. Niet weten wie er rond liep is echter niet het zelfde als “geloven dat oost Azië leeg was”.

 • gast

  ‘Led-deel Cave people‘.

 • JeffreyOne

  Nou dan is het boek verhaal van de mens dat ik besteld heb ook weer minder waard 😛

 • Janmartin

  Waar zijn de oogkassen? Kan iemand me uitleggen waarom op de plek waar normaal de ogen horen te zitten, de oogholtes dus, die dicht zitten met materiaal (bot?) en dat in de mondholte niet het geval is? Bovendien zijn beide ogen “opgevuld” met gelijkmatig materiaal (symmetrisch ten opzichte van elkaar). Zijn de oogbollen versteend? Dat kan toch niet? Who enlightens me?

 • Peter Jansen

  Deze twee zinnen:”Tot op heden zijn in Oost-Azië geen fossiele resten van Homo sapiens teruggevonden die jonger zijn dan 100.000 jaar oud.” en “Lang richtten onderzoekers zich op de plaats waar leven ontstond (Afrika) en Europa.” slaan natuurlijk nergens op. Ik neem aan dat in plaats van “Homo sapiens” hier “het geslacht Homo” zou moeten staan en i.p.v. “leven” zou dat “de mens” moeten zijn. Onzorgvuldig geschreven artikel!

  • http://www.scientias.nl/ Tim Kraaijvanger

   Het is aangepast. Bedankt.