NASA blaast opblazen van ruimtemodule af

NASA is vanmiddag vrij abrupt gestopt met het opblazen van de extra kamer die het ISS vandaag zou krijgen. Er zijn zorgen dat er iets niet in orde is met BEAM.

BEAM staat voor Bigelow Expandable Activity Module en is een opblaasbare ruimtemodule die eerder deze maand aan het ISS werd gekoppeld. Vandaag stond een belangrijk moment op de agenda: BEAM zou voor het eerst in de ruimte worden opgeblazen. En daar is NASA vandaag dan ook vol goede moed aan begonnen. Maar halverwege heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie besloten om te stoppen.

Niet volgens plan
Hoewel onduidelijk was hoe de expansie van de module precies zou gaan verlopen (het is tenslotte een experiment), kreeg NASA al vrij snel het idee dat de expansie in ieder geval niet zo ging als deze moest gaan. Wat bijvoorbeeld opviel, was dat de kamer alleen in de breedte en niet in de lengte groter werd.

Volgende stap
Op dit moment buigen onderzoekers op aarde zich over de gegevens die tijdens het afgebroken experiment van vandaag verzameld zijn. Op basis daarvan zal gekeken worden hoe men verder gaat. Mogelijk wordt morgen opnieuw geprobeerd om de ruimtemodule op te blazen.

Opblaasbare ruimtemodules kunnen heel klein worden opgevouwen en wegen weinig. Hierdoor is de lancering ervan vrij goedkoop. Vandaar dat NASA ook graag wil verkennen wat de mogelijkheden van deze opblaasbare ruimtemodules zijn. BEAM is dan ook een experiment. En dat experiment zou twee jaar moeten lopen. In die twee jaar wordt onder meer gekeken of BEAM bestand is tegen extreme temperaturen en ruimteafval. Na twee jaar zou BEAM worden losgekoppeld en in de atmosfeer van de aarde verbranden.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd