NASA’s nieuwe ruimtevaartuig start voor de allereerste keer de systemen

orion

Voor de allereerste keer heeft het nieuwe ruimtevaartuig van NASA – Orion – de elektronica aan boord geactiveerd. Een mijlpaal in de ontwikkeling van het ruimtevaartuig én de nieuwe koers van NASA. Want met dit ruimtevaartuig wil de ruimtevaartorganisatie verder gaan dan mensen ooit gingen.

Het gloednieuwe – nog in aanbouw zijnde – ruimtevaartuig startte alle systemen begin deze week. Het was een experiment om te zien of de elektronica aan boord werkte. En dat bleek het geval te zijn: alle systemen werkten zoals verwacht.

Alles over Orion

Alles weten over Orion? Uit welke onderdelen het ruimtevaartuig bestaat, wat het ruimtevaartuig gaat doen, hoe het ruimtevaartuig landt? Even doorklikken!

Het voor de allereerste keer starten van alle systemen is een mijlpaal voor NASA. De ruimtevaartorganisatie liet haar spaceshuttle na decennia trouwe dienst in 2011 met pensioen gaan. Vervolgens moest er een nieuw ruimtevaartuig komen. Dat werd Orion, voluit: Multi-Purpose Crew Vehicle. Welbeschouwd is Orion geen opvolger van de spaceshuttle. Het ruimtevaartuig gaat namelijk hele andere dingen doen en staat symbool voor een hele nieuwe koers die NASA hoopt te gaan varen. Orion moet de final frontier de komende jaren flink gaan verleggen en onder meer bemande missies naar planetoïden en Mars mogelijk maken.

Zover is het nog niet: Orion is nog in aanbouw. Maar de bouw vordert gestaag, zo laat NASA weten. En binnen een jaar verwacht de ruimtevaartorganisatie bij wijze van test de eerste ruimtevlucht te gaan maken. Tijdens die testvlucht wordt Orion gelanceerd met behulp van een Delta IV Heavy Launch-raket. Maar in de toekomst gaat ook dat veranderen. NASA werkt namelijk aan een nieuw lanceersysteem: Space Launch System, in de volksmond ook wel aangeduid als ‘monsterraket’. Naar verwachting zal Orion in 2017 voor het eerst met behulp van dit lanceersysteem het luchtruim kiezen.

Bronmateriaal

"NASA's Orion Spacecraft Comes to Life" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lockheed Martin.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd