Navigatiesysteem van duif blijft een mysterie

De duif blijkt toch geen ijzerrijke zenuwcellen in de snavel te hebben. Hoe hij dan de weg naar huis vindt? Dat blijft een raadsel.

Duiven maken gebruik van het magnetisch veld om te navigeren. Maar hoe merken ze dat magnetische veld op? Onderzoekers hadden een theorie: door middel van ijzerrijke zenuwcellen. Wetenschappers dachten zelfs te weten waar deze cellen zich bevonden: in de snavels.

Zenuwcellen
Onderzoeker David Keays nam samen met zijn collega’s de snavel van de duif eens onder de loep. Zo ontdekte hij dat zich in de snavel helemaal geen ijzerrijke zenuwcellen bevinden. De cellen die daarvoor waren aangezien bleken in werkelijkheid een soort witte bloedcellen te zijn die de duif beschermen tegen infecties en ijzer uit rode bloedcellen recyclen.

WIST U DAT…

Signaal
Het lijkt uitgesloten dat deze cellen de duiven helpen met navigeren. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature. De cellen kunnen geen elektrische signalen afgeven die wel nodig zijn om het gedrag van de duif bij te sturen. “We hadden gehoopt magnetische zenuwcellen te vinden, maar onverwacht vonden we duizenden macrofagen (de witte bloedcellen, red.), elk gevuld met kleine balletjes ijzer.”

En dat betekent dat we nog steeds niet weten hoe een duif precies met behulp van een magnetisch veld navigeert. Keays vergelijkt het vraagstuk met een puzzel. “We hebben geen idee hoe groot de puzzel is of hoe de puzzel eruit ziet, maar vandaag zijn we in staat geweest om een stukje dat niet in de puzzel paste, te verwijderen.”

Bronmateriaal:

"Pigeons’ homing skill not down to iron-rich beak cells" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joseph Baranowski (cc via Flickr.com).
 • lvg

  Weer een voorbeeld hoe ‘wetenschappers’ iets in de media loslaten dat op niets gebaseerd is.
  Doe eerst je onderzoek en publiceer dan iets.

 • ijstaartindeoven

  Van mij mogen ze die krengen allemaal vergassen. Ze schijten je hele balkon onder  en dat stomme gekoer de hele tijd.

  • Aichryson

   Roekoe!!!

 • Rob

  Laatste tijd schijnt het vermoeden te ontstaan dat vogels gebruik maken van kwantumverstrengelingen bij het waarnemen van het aardmagnetisme. Bij een kwantumverstrengeling hoeft er geen fysieke zenuw van A naar B te lopen.
  De natuur was ons weer eens voor.
  http://www.visionair.nl/wetenschap/kwantumgeheim-levende-wezens-ontraadseld/

 • Quaqster

  In mijn mening zit het wel degelijk in de snavels van de duiven. Ik denk, dat de duiven een zeer gevoelige snavel hebben, waardoor ze de aantrekkingskracht kunnen voelen van de aarde en daarmee hun routes bepalen. Hoe dat verder zit…….. Ik zou het niet weten :S