Navigatiesysteem van duif blijft een mysterie

De duif blijkt toch geen ijzerrijke zenuwcellen in de snavel te hebben. Hoe hij dan de weg naar huis vindt? Dat blijft een raadsel.

Duiven maken gebruik van het magnetisch veld om te navigeren. Maar hoe merken ze dat magnetische veld op? Onderzoekers hadden een theorie: door middel van ijzerrijke zenuwcellen. Wetenschappers dachten zelfs te weten waar deze cellen zich bevonden: in de snavels.

Zenuwcellen
Onderzoeker David Keays nam samen met zijn collega’s de snavel van de duif eens onder de loep. Zo ontdekte hij dat zich in de snavel helemaal geen ijzerrijke zenuwcellen bevinden. De cellen die daarvoor waren aangezien bleken in werkelijkheid een soort witte bloedcellen te zijn die de duif beschermen tegen infecties en ijzer uit rode bloedcellen recyclen.

WIST U DAT…

Signaal
Het lijkt uitgesloten dat deze cellen de duiven helpen met navigeren. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature. De cellen kunnen geen elektrische signalen afgeven die wel nodig zijn om het gedrag van de duif bij te sturen. “We hadden gehoopt magnetische zenuwcellen te vinden, maar onverwacht vonden we duizenden macrofagen (de witte bloedcellen, red.), elk gevuld met kleine balletjes ijzer.”

En dat betekent dat we nog steeds niet weten hoe een duif precies met behulp van een magnetisch veld navigeert. Keays vergelijkt het vraagstuk met een puzzel. “We hebben geen idee hoe groot de puzzel is of hoe de puzzel eruit ziet, maar vandaag zijn we in staat geweest om een stukje dat niet in de puzzel paste, te verwijderen.”

Bronmateriaal

"Pigeons’ homing skill not down to iron-rich beak cells" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joseph Baranowski (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd