Nederlanders bedenken toren die afrekent met smog

smog2

Dit Nederlandse ontwerp rekent af met de smog die ons Nederlanders gemiddeld negen maanden van ons leven kost.

Het is een wereldwijd probleem: smog. De luchtverontreiniging kan voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen en met name op warme dagen lang blijven hangen. Daan Roosegaarde, kunstenaar en ontwerper, besloot daarom in actie te komen. Zijn studio bedacht de ‘smog-stofzuiger’: een toren die afrekent met smog en op de valreep ook nog iets moois weet te maken van luchtverontreinigende stoffen.

Rotterdam
De eerste smog-stofzuiger is inmiddels een feit. Vorige week lanceerde Roosegaarde het Smog Free Project met de onthulling van de eerste Smog Free Tower. De toren is zeven meter hoog en haalt fijnstof uit de lucht. De toren – die in Rotterdam staat – maakt per uur zo’n 30.000 kubieke meter lucht schoon en verbruikt daarbij niet meer energie dan een waterkoker. Bovendien draait de toren op groene energie.

Koolstof
Maar dat is nog niet het hele verhaal. Want wat gebeurt er met de stofjes die uit de lucht worden gehaald? In smog zit veel koolstof, dat wordt samengeperst en daar worden weer sieraden van gemaakt. Bijvoorbeeld de ring die je hieronder ziet.

ring

Beijing
Voor nu kun je de toren vinden aan de Vierhavensstraat 52 in Rotterdam. Maar als het aan Roosegaarde ligt, gaat de toren op korte termijn de wereld veroveren. Het is de bedoeling dat deze van de ene naar de andere grote stad reist. Zo wil Roosegaarde de toren graag naar Beijing en Mumbai sturen.

Roosegaarde is niet de eerste die de strijd met smog aangaat. Eerder bedacht architect Vincent Callebaut al torens die smog uit de lucht filteren. En studenten bedachten enige tijd geleden dakpannen die stikstofoxiden – stofjes die smog nabij de grond kunnen creëren – afbreken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd