Nieuw bewijs voor vroege aanwezigheid mensachtigen in het noorden van China

gereedschap

Ongeveer 150 kilometer ten westen van Beijing ligt het Nihewan Basin. In vroeger tijden was dit een waterrijk gebied en konden mensachtigen hier goed overleven. Al vele jaren worden hier dan ook werktuigen (zie de foto hierboven) gevonden van de bewoners van toen. Hoe oud de aardlagen echter zijn, wist men lange tijd niet.

Om de ouderdom van de gesteenten te meten, is een team van wetenschappers de afgelopen tien jaar begonnen met het dateren van de gesteenten in het gebied. Dit gebeurt met behulp van magnetostratigrafie, een soort streepjescode voor de ouderdom van sedimentgesteentes. Dankzij de streepjescode zijn de onderzoekers veel te weten gekomen over het voorkomen van mensachtigen in dit gebied.

Marc Dekkers, geowetenschapper aan de Universiteit van Utrecht bevestigt dat mensachtigen al minimaal 1,65 miljoen jaar geleden voorkwamen in het Nihewan Basin. In ongeveer 150.000 jaar verspreidden zij zich over geheel Zuid-Azië. Omdat het gebied vrij noordelijk ligt, denken de onderzoekers dat hominiden hier alleen in de zomer woonden en in de winter in zuidelijker gebieden leefden.

Dankzij het wetenschappelijk onderzoek is nu meer bekend over de ouderdom van de aardlagen en kunnen archeologen gericht zoeken naar gebruikte werktuigen die nog ouder zijn dan 1,65 miljoen jaar. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports.

Bronmateriaal

"Nieuw bewijs voor de vroege aanwezigheid van hominiden in China" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad Scientific Reports - doi:10.1038/srep02403.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd