Nieuwe beelden van Chinese maanlander tonen uitgestrekt maanlandschap

In de ruimte is er een groot contrast tussen Amerikaanse en Chinese programma’s. Waar Amerikanen graag laten zien dat ze op de technologische apenrots zitten, roeptoeteren de Chinezen niet in het rond. In 2013 is de Chinese maanlander Chang’e 3 op de natuurlijke satelliet van de aarde geland en we horen vrijwel niks. Tot nu!

Eind januari heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie gegevens vrijgegeven van de maanlander. Deze gegevens zijn door Emily Lakdawalla van The Planetary Society omgezet in mooie foto’s. Dat is geen makkelijk klusje geweest. “In totaal gaat het om 35 gigabyte aan informatie”, schrijft Lakdawalla. “Het kostte me een week om uit te vogelen wat er is en hoe ermee om te gaan.”

In totaal heeft ze honderden mooie foto’s door de Chang’e 3-lander en de Yutu-rover gepubliceerd. Dit zijn alle gepubliceerde foto’s van de Yutu-rover, terwijl je hier alle kiekjes vindt van de Chang’e 3-lander. Uiteraard fotografeerden ze elkaar (en zichzelf), maar daarnaast staan er indrukwekkende foto’s van het maanlandschap op de site.

Zoals deze…

maanlandschap

Of deze foto van de sporen van de Yutu-rover.

maanlandschap 2

Hier zie je hoe de Chang’e 3-lander op het maanoppervlak staat.

change3

De ruim duizend beelden zijn allemaal gratis te downloaden. Lakdawalla hoopt dat andere hobbyisten met deze foto’s aan de slag gaan, bijvoorbeeld door mooie panoramafoto’s of 3D-foto’s te maken.

Het is vrij onduidelijk wat de huidige stand van zaken is betreffende de Yutu-rover en Chang’e 3. Yutu reed een paar maanden rond op de maan, maar is begin 2014 uitgevallen door een mechanisch probleem. Wel werken zijn instrumenten waarschijnlijk nog.

Overigens zijn de Chinezen al bezig met de volgende stap. In 2018 zal er voor het eerst een ruimtevaartuig landen op het deel van de maan dat we vanaf de aarde niet kunnen zien. De naam? Chang’e 4 natuurlijk! En ook Chang’e 4 heeft alweer een opvolger: Chang’e 5. Tijdens deze missie moeten op de maan monsters verzameld worden, die vervolgens weer netjes op aarde worden afgeleverd. Tof!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd