Nieuwe camera kijkt om hoekjes

Onderzoekers van MIT hebben een camera ontwikkeld die om hoekjes kan kijken. En dat biedt mogelijkheden.

Normaal gesproken kan een camera alleen filmen wat zich in het gezichtsveld van de camera bevindt. Maar onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) brengen daar verandering in. Hun camera kan ook dingen buiten het gezichtsveld zien.

Reflectie
Om ervoor te zorgen dat een camera om een hoek kan kijken, zijn normaal gesproken spiegels nodig (net als in een periscoop). Maar die hangen natuurlijk niet overal op. En dus zou het wel handig zijn als ook andere oppervlakken als reflector gebruikt kunnen worden. En dat is precies wat de onderzoekers hebben weten te bewerkstelligen. Hun camera gebruikt dan ook gewone deuren en muren om meer te weten te komen over de situatie buiten het gezichtsveld.

Hoe werkt het?
De camera maakt gebruik van een laser die hele korte stralen licht uitstoot. Om om de hoek te kunnen kijken, worden laserstralen op de muur er tegenover afgestuurd. Het licht kaatst op de muur af, zo de ruimte die achter de hoek ligt in. Het licht kaatst ook in die ruimte weer af en wordt door een detector opgevangen. Deze detector meet hoeveel tijd het licht nodig had om te reizen en kan zo – met behulp van meerdere laserstralen die de kamer vanuit verschillende hoeken binnenkomen – een compleet beeld van de kamer vormen. Die beelden zijn niet superscherp, maar geven wel een goed beeld van hoe de kamer eruitziet, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature Communications.

Toepassingen
Zo’n camera die om hoeken kan kijken, is niet alleen heel handig voor heel nieuwsgierige mensen. De onderzoekers zien meer mogelijkheden. Zo kan de methode mogelijk gebruikt worden om dode hoeken in het verkeer naar het verleden te bonjouren. Of de techniek kan verwerkt worden in endoscopen waardoor deze foto’s kunnen maken van delen van het lichaam die anders moeilijk te fotograferen zijn.

Toch is het werk van de onderzoekers nog niet klaar voor de markt. De wetenschappers willen er nog wat aan sleutelen. Zo willen ze bijvoorbeeld de kwaliteit van de beelden opvijzelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd