Nieuwe spellingcontrole kijkt naar de context

De Tilburg University heeft een spellingcontrole ontwikkeld die verder gaat dan spelling. Het programma herkent ook foutief gebruikte taal.

Een voorbeeldje. Een traditionele spellingcontrole ziet geen kwaad in het zinnetje ‘Hij zij dat zei verpleeg kundige was’. Dat komt doordat ‘zij’ een bestaand woord is. Net als ‘zei’ en ‘verpleeg’ en ‘kundige’ Maar het wordt hier allemaal wel fout gebruikt.

Valkuil
Het nieuwe spellingsprogramma van de universiteit – met de toepasselijke naam: Valkuil.net – weet dat maar al te goed. De spellingscontrole maakt namelijk geen gebruik van ingevoerde woordenlijsten of statische spellingregels. Nee: het programma kijkt naar de context.

WIST U DAT…

…er onlangs ontdekt is dat de Amazonestam Amondawa geen woord voor tijd heeft?

Leren
Om zo’n programma te kunnen ontwikkelen, hebben wetenschappers het systeem geconfronteerd met enorme hoeveelheden Nederlandse tekst. Zo kon het systeem ‘leren’ wat normaal taalgebruik is. Valkuil.net bewijst dat computers door hele grote hoeveelheden informatie te verwerken dingen kunnen leren. Ook zonder dat de computers verder enige kennis van bijvoorbeeld de regels hebben.

Foutje
Valkuil.net is nog niet perfect. Zo maakt het systeem ook nog wel eens een foutje door een woord onterecht goed te keuren of juist af te keuren. Maar de computer kan daar natuurlijk weer van leren.

Morgen wordt het programma officieel gepresenteerd, maar u kunt het hier al eens uitproberen.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit van Tilburg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd