Nog hogere wolkenkrabbers dankzij liften met koolstofvezeldraden

wolkenkrabber

De hoogste liften ter wereld zijn momenteel niet langer dan een halve kilometer. Daar komt binnenkort echter verandering in! Het Finse bedrijf Kone ontwikkelde UltraRope: een kabel van koolstofvezeldraden die liften twee keer zo lang kan maken. Hierdoor hoeven bewoners of werknemers in wolkenkrabbers minder vaak over te stappen naar een andere lift.

Een lift wordt gemiddeld ongeveer 50.000 keer per dag gebruikt door duizenden personen. Deze personen gebruiken een lift gemiddeld zes keer per dag. Het is dus niet alleen belangrijk dat een lift lang genoeg is, maar ook dat een lift energiezuinig is en niet om de haverklap kapot gaat.

Kone beweert dat UltraRope twee keer langer meegaat dan traditionele liften met staalkabels. Daarnaast wordt de energieconsumptie teruggedrongen met 15% voor liften met een hoogte van 500 meter. Wanneer de lift hoger is – 800 meter – dan wordt een lift alleen maar energiezuiniger in vergelijking met de staalbroeders.

Wist u dat…

…Japan in 2050 de ruimte in wil met een lift?

Wind
Ook belangrijk: koolstofvezeldraden resoneren niet op dezelfde frequentie als staal en andere bouwmaterialen. Wanneer het erg hard waait, dan hoeven liften niet gesloten te worden, zoals nu wel eens gebeurt met staalkabelliften.

The Sky Is The Limit
Op dit moment is er begonnen aan de bouw van de Kingdom Tower in Jeddah (Saoedi-Arabië). Naar verwachting wordt deze wolkenkrabber minimaal één kilometer hoog. Toch verwacht architect Antony Wood van het Illinois Institute of Technology dat wolkenkrabbers dankzij UltraRope veel hoger gebouwd kunnen worden: tot wel 1,6 kilometer hoog. Wie gaat deze uitdaging aan?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd