Ontwerpen voor een comfortabeler leven #1

Wat zou uw leven gemakkelijker kunnen maken? In Denemarken weten ze het wel. Wat denkt u van groene drollen? Of een lichtgevende hidjab?

Al enkele jaren op rij organiseert de Deense organisatie INDEX: een ontwerpwedstrijd die bedoeld is om het leven gemakkelijker te maken. Kandidaten vanuit de hele wereld kunnen hun ontwerp insturen en maken zo kans op 100.000 euro. Er zijn vijf categorieën: lichaam, huis, werk, vrije tijd en samenleving. De 61 finalisten van dit jaar zijn inmiddels bekend. Tijd om eens een greep te doen uit de meest opvallende ontwerpen.

Wat verbruikt u nou?
Heeft u zich ook al wel eens afgevraagd hoeveel water u nu precies verbruikt als u de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen? Dan moet u wel fan worden van de Bware Water Meter. Het idee komt uit de hoge hoed van twee Israëlieten. Ze ontwikkelden een apparaatje dat op elke kraan bevestigd kan worden en op een LED-schermpje aangeeft hoeveel water er is verbruikt. De ontwerpers hopen dat hun apparaat ervoor zorgt dat mensen bewuster met hun water omgaan. Grappig detail: het apparaatje wekt zijn eigen stroom op door middel van het water dat er doorheen stroomt.

Bware Water Meter. Een idee van Ariel Drach en Alex Sudak. Foto: via Indexaward.dk

Goedkope bril
Ook in ontwikkelingslanden kampen mensen met bijziend- of verziendheid. Maar even naar de opticien is vaak geen optie. In een land als Roewanda zijn slechts vier opticiens te vinden, terwijl het land tien miljoen inwoners heeft. Engelse ontwerpers komen met een bril die de drager zelf op sterkte kan maken: Adlens. De sterkte van de lenzen kan worden aangepast door er vloeistof in of uit te pompen. Dat gebeurt met behulp van een knopje dat op de bril kan worden gezet. Zodra de bril op sterkte is, kan het knopje weer worden verwijderd. Beide brillenglazen kunnen afzonderlijk van elkaar binnen enkele minuten op de juiste sterkte worden gebracht. Een flinke verbetering voor mensen die geen toegang hebben tot oogzorg, maar wel heel erg hard een bril nodig hebben. De brillen hoeven enkel uitgedeeld te worden: de drager brengt ze zelf – met behulp van een kaart met de bekende letters die steeds kleiner worden – op sterkte.

Adlens. Een idee van William Johnson, Alex Edginton, Gregor Storey, Miranda Newbery, Andrew Robertson, Richard Taylor, Graeme Mackenzie, James Wilson, David Crosby, Josh Silver, Justin Buch, Benjamin Holland, Owen Reading, Adam Clitherow, Christopher King, Philip Gravelle, Dijon Pietropinto, Daniel Rhodes, Julian Jones, Jayesh Lad, Johannes Prins en Rob Stevens. Foto: via Indexaward.dk.

Ben ik ziek?
Een bacterie die diagnoses stelt. Het wordt werkelijkheid als het aan Engelse onderzoekers ligt. Zij ontwierpen een bacterie – E. chromi – die een kleur produceert als er wat aan de hand is. Zo kunnen de mensen de bacterie – die geen gevaar voor de gezondheid vormt – innemen, waarna deze de darmen inspecteert. Als er sprake is van een bepaalde ziekte produceren de bacteriën een kleur die u terugziet in uw ontlasting. Een groene drol? Foute boel! De bacteriën kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in drinkwater worden losgelaten en aan de hand van kleuren laten weten of bepaalde giftige stoffen in het water zitten. Een handige en relatief goedkope oplossing. Zeker omdat bacteriën zeer overvloedig voorkomen.

Gekleurde ontlasting: zo stellen bacteriën een diagnose. Een idee van Mike Davies, Shuna Gould, Vivian Mullin, Siming Ma, Megan Stanley, Alan Walbridge, Crispian Wilson, Alexandra Daisy Ginsberg en James King. Foto: via Indexaward.dk

Goed zichtbaar
In een land als Iran komen jaarlijks 25.000 mensen om in het verkeer. Ongeveer de helft van de slachtoffers verplaatste zich op het moment van het ongeluk te voet en vaak zijn het vrouwen. Veel vrouwen in Iran dragen namelijk een donkere hidjab en zijn daardoor met name ‘s avonds slecht zichtbaar. Ontwerpers Raika Khorshidian en Maryam Heidaripour komen met een oplossing: de Glow Guardian. Het is een hidjab met een rand met lichtgevende ornamenten. Dankzij de rand zijn vrouwen ook ‘s avonds goed zichtbaar en kunnen een hoop ongelukken hopelijk voorkomen worden.

Goed zichtbaar dankzij de lichtgevende rand. Een idee van Raika Khorshidian en Maryam Heidaripour. Foto: via Indexaward.dk

Benieuwd naar nog meer ontwerpen? Volgende week deel 2 met nog meer innovatieve foefjes die het leven van ons en onze medemens gemakkelijker moeten maken!

Bronmateriaal

Indexaward.dk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd