Oplossing voor het broeikaseffect: een kleine kernoorlog

Wat kunnen we doen om het broeikaseffect om te stoppen? Een kleine kernoorlog zou helpen. Amerikaanse onderzoekers onderzochten wat er gebeurt als honderd kernbommen (15.000 ton TNT per stuk) zouden ontploffen. Uit het onderzoek blijkt dat er na de ontploffing van deze honderd bommen vijf miljoen ton koolstof in de troposfeer terecht komt als gevolg van hevige vuurhaarden. Genoeg om het broeikaseffect te stoppen.

Een atoombom met een kracht van 15.000 ton is te vergelijken met de atoombom die op 6 augustus 1945 boven Hiroshima ontplofte. Door de explosie kwamen 78.000 mensen in een fractie van een seconde om het leven. Het dodental liep eind 1945 op tot ongeveer 140.000.

Toch vormen honderd atoombommen met een kracht van 15.000 ton slechts 0,03 procent van het totale nucleaire arsenaal.

WIST U DAT…

Temperaturen dalen
Uit klimaatmodellen van NASA blijkt dat koolstof hitte van de zon absorbeert, net zoals een heteluchtballon dat doet. Na een regionale kernoorlog dalen de gemiddelde globale temperaturen 2,25 graden Celsius. Toch zijn er gebieden die waarschijnlijk 5,4 tot 7,2 graden afkoelen, zoals delen van Europa, Azië, de tropen en Alaska. Eén nadeel: de daling blijft enkele jaren in stand en lost daarna langzaam op. Na tien jaar is de aarde nog maar 0,9 graden Celsius kouder dan normaal.

Hongersnood
Toch is een koude aarde niet per definitie goed. In 1815 barstte de vulkaan Tambora uit. Deze Indonesische vulkaan zorgde ervoor dat de aarde een paar jaar afkoelde. Het resultaat: mislukte oosten en hongersnoden als gevolg.

Conclusie
De grote vraag: wat moeten we nu eigenlijk met dit onderzoek. Leuk zo’n hypothetische oplossing, maar het zal waarschijnlijk nooit uitgevoerd worden. Of er moet echt sprake zijn van een oorlog. “De belangrijkste boodschap is dat een regionaal nucleair conflict grote globale gevolgen heeft”, concludeert wetenschapper Luke Oman van NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd