Orgaan ontdekt dat gulzig gedrag van vinvis coördineert

Wetenschappers hebben in de kin van de vinvis een heel nieuw orgaan ontdekt dat verklaart hoe de vinvis in enkele seconden meer dan 80 kubieke meter water en voedsel naar binnen kan werken.

De vinvis houdt er een bijzondere manier van eten op na. Hij opent zijn enorme mond en zwemt vooruit. Daarbij belandt naast plankton ook heel veel water in zijn lijf. Sterker nog: in enkele seconden weet hij zijn lichaamsgewicht door al dat water en de diertjes naar binnen te werken, meer dan te verdubbelen. Het water wordt vervolgens via de balein weer naar buiten gestuurd en het voedsel blijft achter.

Coördinatie
Dat hele eetproces is zeer ingewikkeld: er zijn verschillende lichaamsdelen en organen bij betrokken. En het orgaan dat de onderzoekers nu ontdekt hebben, speelt daarin een cruciale rol. “We denken dat dit orgaan informatie naar het brein stuurt om het complexe eetmechanisme – waaronder het draaien van de kaken, het draaien van de tong en het uitzetten van de plooien bij de keel – te coördineren,” vertelt onderzoeker Nick Pyenson. “En het helpt de vinvissen mogelijk om de dichtheid van de prooi te bepalen wanneer deze overweegt om zijn bek te openen.”

Onderzoekers bekijken weefsel dat ze uit een dode vinvis hebben gehaald. Foto: Nicholas D. Pyenson / Smithsonian Institution.

Kin
De onderzoekers vonden het orgaan toen ze karkassen van vinvissen bestudeerden. Ze troffen het orgaan – dat ongeveer zo groot is als een grapefruit – op het uiteinde van de kin aan, precies tussen de twee kaakbeenderen. Het orgaan bestaat uit verschillende weefsels, waaronder bloedvaten en mechanoreceptoren (nodig om dingen waar te nemen). Voor zover bekend zijn de vinvissen de enige walvissen die over het orgaan beschikken. Dat is te lezen in het blad Nature.

Groot
De vinvis is het grootste zoogdier dat op aarde leeft. Het is aannemelijk dat de vinvis dankzij het pas ontdekte orgaan zo groot kan worden. Met elke hap die de vinvis neemt, haalt deze gemiddeld zo’n tien kilo plankton binnen. Daarmee is deze vismethode effectief genoeg om het grote lichaam van de vinvis van voldoende energie te blijven voorzien.

Dankzij de studie weten we nu meer over de vinvis en de manier waarop deze voedsel verzamelt. De onderzoekers hopen dat die kennis gebruikt kan worden om de vinvis nog beter te beschermen.

Bronmateriaal

"A whale of a discovery: New sensory organ found in rorqual whales" - UBC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carl Buell / Nicholas D. Pyenson / Smithsonian Institution.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd