Organen tegen betaling: is het zover?

Een Engelse wetenschapper stelt in het British Medical Journal dat het tijd is om te kijken naar de mogelijkheden van betalen voor organen.

Volgens de onderzoeker Sue Rabbitt Roff kan de maatregel heel veel levens redden. Een systeem waarin mensen betaald worden wanneer ze een orgaan doneren: volgens Roff snijdt het mes aan twee kanten. “Het zou een aanmoediging zijn voor mensen die iets aardigs willen doen en geld willen verdienen, bijvoorbeeld om hun studieschuld af te lossen.”

Zwarte markt
Roff erkent dat zo’n systeem ook problemen met zich mee kan brengen. Ze wijst in het artikel op de zwarte markt die kan ontstaan. Maar tegelijkertijd stelt ze dat strenge regels de zwarte markt moeten voorkomen.

Meer
Meer lezen over de verkoop/verhuur van organen? Klik hier!

Betalen is logisch
Volgens de onderzoeker is het een logische vervolgstap om te gaan betalen voor organen. Vroeger gingen wetenschappers er nog vanuit dat enkel familieleden anderen konden helpen met bijvoorbeeld een nieuwe nier. Maar tegenwoordig schenken ook ‘vreemden’ – vaak zonder dat ze de nierpatiënt ooit hebben ontmoet – een nier. En daar mag best iets tegenover staan.

Wachtlijst
Betalen voor organen zou mogelijk ook iets doen aan de wachtlijsten. Nu is er een tekort aan organen, maar mensen rijkelijk belonen voor een schenking kan daar mogelijk een einde aan maken. Roff stelt in haar artikel dat een nier bijvoorbeeld toch al snel 32.000 euro op kan leveren.

Niet iedereen is zo enthousiast over de plannen van Roff. Zo wijzen sommigen erop dat het doneren van een orgaan niet zonder risico is. Wanneer er een hoop geld tegenover staat, kunnen mensen die risico’s weleens onbezonnen nemen.

Bronmateriaal:

"Kidney donor payments 'would save lives'" - BBC.co.uk
 • PPeter

  Gigantisch dom plan dit zeg. Dus de rijke heer met hartklachten kan een nieuw hart kopen op de zwarte markt (want die ontstaat dan zeker) en het arme heertje krijgt niks.

 • Ph

  Dom zegt U???

  Er is al de legale en illegale organen markt-handel in Azië en in de vroegere Oostblok landen zoals Kosovo, polen etc..Waarbij er schrijnende toestanden optreden.

  Zoals onlangs nog waarbij een jong Indiaans meisje haar zelf van het leven heeft berooft, zodat ze haar organen kon afstaan aan haar zieke moeder die een nieuw oogvlies nodig had en haar broer die een nieuwe nier nodig had.
  De reden van het meisje haar zelf doding kwam achteraf aan het licht, nadat het meisje al was gecremeerd hadden ze haar afscheidsbrief gevonden.

  Om het nog niet te hebben over de illegale organen handel gesteund door de NATO en de VN in Kosovo.
  Waarbij men op jacht ging naar mensen om ze kapot te schieten en hun te ontdoen van hun organen om te verkopen voor veel geld.

  Of kijk wat er in China gebeurd, waarbij de maffia geld gaan lenen aan de arme boeren op het platteland.
  Als men die lening met uiteraard extreem hoge intresten dan niet kunnen terug betalen, dan word van het slachtoffer een nier of wat anders afgepakt.

  Die Engelse wetenschapper denkt een gat in de markt gevonden te hebben, maar eigenlijk heeft die een gat in zijn kop gevonden..die man is gestoord en weet blijkbaar niet wat er gaande is in de wereld om hem heen.

  • PPeter

   Ben het compleet met je èèns….

 • Ph

  8 Countries Where Human Organs Are Harvested

  #8 Kosovo
  #7 Mozambique
  #6 Israel / Palestine
  #5 India
  #4 Pakistan
  #3 Egypt
  #2 China
  #1 Moldova

  http://news.upickreviews.com/8-countries-where-human-organs-are-harvested

  PS: Mensen die meer info wensen over dit fenomeen en de schrijnende toestanden die het met zich mee brengt, kunnen altijd even op het net gaan surfen.