Organen tegen betaling: is het zover?

Een Engelse wetenschapper stelt in het British Medical Journal dat het tijd is om te kijken naar de mogelijkheden van betalen voor organen.

Volgens de onderzoeker Sue Rabbitt Roff kan de maatregel heel veel levens redden. Een systeem waarin mensen betaald worden wanneer ze een orgaan doneren: volgens Roff snijdt het mes aan twee kanten. “Het zou een aanmoediging zijn voor mensen die iets aardigs willen doen en geld willen verdienen, bijvoorbeeld om hun studieschuld af te lossen.”

Zwarte markt
Roff erkent dat zo’n systeem ook problemen met zich mee kan brengen. Ze wijst in het artikel op de zwarte markt die kan ontstaan. Maar tegelijkertijd stelt ze dat strenge regels de zwarte markt moeten voorkomen.

Meer

Meer lezen over de verkoop/verhuur van organen? Klik hier!

Betalen is logisch
Volgens de onderzoeker is het een logische vervolgstap om te gaan betalen voor organen. Vroeger gingen wetenschappers er nog vanuit dat enkel familieleden anderen konden helpen met bijvoorbeeld een nieuwe nier. Maar tegenwoordig schenken ook ‘vreemden’ – vaak zonder dat ze de nierpatiënt ooit hebben ontmoet – een nier. En daar mag best iets tegenover staan.

Wachtlijst
Betalen voor organen zou mogelijk ook iets doen aan de wachtlijsten. Nu is er een tekort aan organen, maar mensen rijkelijk belonen voor een schenking kan daar mogelijk een einde aan maken. Roff stelt in haar artikel dat een nier bijvoorbeeld toch al snel 32.000 euro op kan leveren.

Niet iedereen is zo enthousiast over de plannen van Roff. Zo wijzen sommigen erop dat het doneren van een orgaan niet zonder risico is. Wanneer er een hoop geld tegenover staat, kunnen mensen die risico’s weleens onbezonnen nemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd