Oudste kraamkamer van dinosaurussen gevonden

De kraamkamer telt zeker tien nesten, bevindt zich in Zuid-Afrika en is ongeveer 190 miljoen jaar oud.

De ontdekte nestjes bevonden zich op verschillende hoogtes en bevatten soms wel 34 eieren. In veel eieren zaten nog steeds embryo’s (zie hierboven). Ook zijn voetstappen van jonge dinosaurussen teruggevonden.

Massospondylus
De eieren behoren toe aan de Massospondylus. De moeders moeten ongeveer zes meter lang zijn geweest. Hun eieren zijn met een diameter van zes tot zeven centimeter een stuk minder indrukwekkend.

Een nestje met eieren. Foto: via Vivienne Rowland (Wits University).

Vragen
Onderzoekers weten op dit moment vrij weinig van het prille leven van de dinosaurus. Zorgden ouders voor hun jongen? Bleven de jongen nadat ze uit hun ei kwamen bij het nest? En zoja, hoelang dan? De ontdekking van deze nesten kan wetenschappers hopelijk antwoord bieden op die vragen.

Antwoorden
Zo wijzen de voetstappen van jonge dinosaurussen erop dat de dino’s zodra ze uit het ei kwamen nog een tijdje bij hun nest bleven. Zeker tot het moment waarop hun geboortegewicht was verdubbeld, bleven ze bij hun geboorteplaats hangen. Ook wijst alles erop dat de moeders de nesten regelmatig bezochten.

De onderzoekers hopen in de toekomst nog veel meer nesten terug te vinden. Het volledige onderzoek is binnenkort terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Ancient dinosaur nursery oldest nesting site yet found" - UTM.UToronto.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Diane Scott, University of Toronto at Mississauga.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd