Overlevende van twee atoombommen overleden

 GESCHIEDENIS  De Japanse Tsutomu Yamaguchi is deze week op 93-jarige leeftijd overleden. Hij gaat de geschiedenis in als de man die de atoombom op Hiroshima en Nagasaki heeft meegemaakt. Zijn leven stond in het teken van vertellen en pleiten voor de afschaffing van de atoomwapens. Maagkanker werd de Japanner uiteindelijk fataal.

Yamaguchi was op 6 augustus 1945 voor zaken in Hiroshima. Een US B-29 werpt op diezelfde dag de eerste atoombom op de stad. Yamaguchi raakt gewond: zijn bovenlichaam is ernstig verbrand. Die nacht blijft hij in Hiroshima om kort daarna terug te keren naar zijn woonplaats: Nagasaki. Die stad wordt drie dagen later gebombardeerd.

Hoewel er naast Yamaguchi nog enkele andere overlevenden van twee atoombommen bekend zijn, is Yamaguchi de enige die als zodanig door de Japanse overheid erkend wordt. “Mijn dubbele radioactieve straling is nu een officieel record,” vertelde de Japanner vorig jaar nog. “Het kan de jongere generatie de huiveringwekkende geschiedenis van de atoombommen zelfs nadat ik gestorven ben, vertellen.” Yamaguchi heeft veel over de bombardementen gesproken en hoopte dat de wapens afgeschaft zouden worden. Hij schreef boeken en liedjes over zijn ervaringen en werkte mee aan een documentaire. Hij zou de afgelopen maand in het ziekenhuis bezoek hebben gehad van regisseur James Cameron (bekend van Titanic en Avatar). Cameron zou overwegen om een film over de bombardementen te maken.

Japan is het enige land dat ooit met atoombommen is aangevallen. In Hiroshima kwamen 140.000 mensen om. In Nagasaki kostte de bom 70.000 levens. Van de 260.000 overlevenden heeft een aantal stralingsziekten zoals kanker of leverfalen opgelopen. De mensen die door de overheid officieel als overlevende worden bestempeld krijgen een financiële compensatie inclusief een maandelijkse toelage, gratis medische controles en geld voor de begrafenis.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd