Papa’s: hoe belangrijk zijn ze nu werkelijk?

vader en zoon

Dat vrouwen een man, of in ieder geval zijn sperma, nodig hebben om een kindje te kunnen baren, is duidelijk. Maar hoe belangrijk is het vervolgens dat die man ook bij de opvoeding van het kind betrokken is? Heel belangrijk, zo toont nieuw onderzoek – op basis van experimenten met muizen – aan.

De onderzoekers lieten jonge muizen in verschillende omstandigheden opgroeien. Sommige muizen groeiden op in een gezin met een vader en moeder. Anderen groeiden in het gezin van een alleenstaande moeder op. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers het sociale gedrag en de anatomie van de muizenhersenen.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat muizen die zonder vader opgroeien er abnormale sociale interacties op nahouden. Ook zijn ze agressiever dan muizen die door vader en moeder werden opgevoed. Het afwijkende gedrag is te verklaren door een afwijking in het brein: de onderzoekers ontdekten in het brein van muizen die zonder vader opgroeiden enkele gebreken in de prefrontale cortex, een deel van het brein dat sociale en cognitieve activiteiten controleert. Met name de meisjes ondervonden de gevolgen van de afwezigheid van hun vader. Zij waren bijvoorbeeld ook gevoeliger voor de drug amfetamine.

Relevantie
“Hoewel we muizen gebruikten, zijn de resultaten extreem relevant voor mensen,” benadrukt onderzoeker Gabriella Gobbi. “De gedragsproblemen die we observeerden, zijn in overeenstemming met onderzoeken onder mensen die zonder vader zijn opgegroeid. Deze kinderen hebben ook een verhoogde kans op afwijkend gedrag en met name meisjes lopen een groter risico verslaafd te raken aan drugs.”

“Het is voor het eerst dat onderzoeksresultaten aantonen dat de afwezigheid van de vader tijdens de ontwikkeling van kinderen hun neurobiologie aantast,” aldus Gobbi. Het onderzoek wijst er daarmee op dat zowel vader als moeder een cruciale rol spelen in de opvoeding van hun kinderen.

Bronmateriaal:

"how important are they?" - MUHC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Geomangio (cc via Flickr.com).
 • Antonovs

  Dikke nonsens, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat vaders verwaarloosbaar zijn.
  Nu gaan de nazi’s van jeugdzorg aan de haal met deze pruts onderzoek. En bedankt.

  • Bart

   Hoe bedoel je uit eigen ervaring? Heb je er onderzoek naar gedaan? Of bedoel je in je eigen leven, dat je vader je moeder heeft verlaten (of is gestorven) en jij daar geen nadeel van hebt ondervonden? Dat laatste is namelijk niet aan jouw om te beoordelen. Iemand die gek is zal dat vaak ook niet inzien of onderkennen.

   • Antonovs

    Lees even mijn 2de alinea, daar zijn 1000den harde bewijzen voor.

    • Bart

     Ja maar je zegt dat vaders te verwaarlozen zijn en dat ben ik niet met je eens.

     Het ligt ook maar puur aan de situatie natuurlijk maar ik zie bijv. om mij heen dat meisjes waarvan de ouders gescheiden zijn vaak veel losser zijn in hun contacten, vaak veel sneller kinderen krijgen of gaan trouwen etc.

     Een goede basis is gewoon belangrijk en daar hoort een goede vader bij. Misschien is het niet eens zo zeer het opvoeden maar meer de situatie die ontstaat wanneer de vader wegvalt. Dat is bijna altijd een vervelende situatie voor het kind en dat blijf je voor de rest van je leven bij je dragen.

     Het is ook niet voor niets dat mensen waarvan de ouders gescheiden zijn toen ze nog kinderen waren ook vele male sneller scheiden.

     • Mark

      “Ook zijn ze agressiever dan muizen die door vader en moeder werden opgevoed”. Klopt wel aardig als ik jou opmerking lees!!

     • Chemical Dude

      Moest jouw reactie aan Antonovs gericht zijn?

    • Chemical Dude

     En 10.000zenden voor het tegendeel …

     • Antonovs

      Raar dat hoor ik namelijk nooit.

     • Chemical Dude

      Wat jij ‘hoort’ is geen referentie 😉

    • moerstaal

     Tssss, je klinkt als een wijf….
     Kan niet goedkoper, echt waar!

     • Chemical Dude

      Tssk tssk tssk,

     • sienceboy17

      ik vind dat het alleen uit maakt of er een ouder is niet of het de vader of moeder is het gaat erom dat als een van de twee weg is niet welke
      dat speelt geen rol volgens mij

  • carlblyweert

   “Grootse gedeelte van kinderen” dan kun je nu een cijfermatig vergelijk geven….

  • moerstaal

   Je moest weer reageren hè… kan je niet beter NuJij gaan vervuilen?
   pfff, klik Antonov zijn profiel maar es aan…

 • Nerdmiga

  Inderdaad onzin. Het gaat er niet om dat er een vader wegvalt, maar eerder dat er een ouder wegvalt en dat 1 ouder beide rollen op zich moet nemen. Als kinderen door 2 moeders worden opgevoed, zonder vader, zijn er in elk geval 2 ouders en is er sprake van een complete gezinssituatie. Maar ik zeg ook dat de meeste vaders die hun gezin in de steek laten inderdaad geen zinvolle toevoeging zouden hebben gehad binnen het gezin. Opgeruimd staat netjes. En ik ken genoeg alleenstaande moeders wiens kids beter opgevoed zijn dan kids met 2 opvoeders.

 • Benns

  Het onderzoek past niet in een lange keten van ontwikkelingen die erop gericht zijn mannen als verschijnsel overbodig te maken. Doel is het creëren van een manloze wereld waarbij voorplanting kunstmatig geschiedt, alle vrouwen een kleurtje hebben en Engels als lingua franca wordt gehanteerd. A brave new world..

 • W.Hanhart

  Vaders zijn belangrijk. Onderzoek met muizen toont dat aan. Nu is het waar. Zij het voorzichtig, maar het mag nu gezegd worden. De tijden van veertig jaar feminisme waarin het tegendeel gepredikt werd lijken voorbij. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Hoera!