Piepjonge ster ontdekt nabij de aarde

Wetenschappers hebben een piepjonge ster ontdekt (40 miljoen jaar jong) die op slechts 27 lichtjaar van de aarde staat.

De ster heeft de naam AP Columbae gekregen en is heel bijzonder voor wetenschappers. Onderzoekers zijn er namelijk op uit om een beter beeld te krijgen van hoe ons zonnestelsel ontstond. Het bestuderen van jonge sterren helpt daarbij. Maar vaak staan die jonge sterren zo ver weg dat we er geen helder beeld van kunnen krijgen. De ontdekking van AP Columbae geeft hoop dat we het ontstaan van ons zonnestelsel toch dichtbij huis kunnen onderzoeken.

WIST U DAT…

…onlangs bijna 100 nieuwe sterrenhopen werden ontdekt?

Geen fusie
AP Columbae is nog zeer jong. Zelfs de fusies in de ster zijn nog niet opgestart. Dat deze toch ‘schijnt’ komt dan ook niet door fusies, maar door de zwaartekracht, zo stellen de onderzoekers in het blad The Astronomical Journal.

Planeten?
Het is onduidelijk of rondom de jonge ster ook planeten cirkelen. Als zich hier een planeet ophoudt dan is deze ook nog piepjong en mogelijk nog warm van de ‘geboorte’. Onderzoekers zouden de planeet kunnen ‘zien’ door op zoek te gaan naar nabij-infraroodlicht.

De wortels van de jonge ster liggen waarschijnlijk ver van de aarde verwijderd. Een jong sterrencluster op een afstand van 450 lichtjaar zou de ster geproduceerd hebben. Een ster is daar waarschijnlijk geëxplodeerd en joeg zo sterren en bouwblokken ervan ver weg.

Bronmateriaal

"Baby Star Found on Earth's Doorstep" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Research Consortium on Nearby Stars (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd