Pinda-allergenen in transfusiebloed

Onderzoek wijst erop dat pinda-allergenen in transfusiebloed kunnen zitten en een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen die niet tegen pinda’s kunnen.

Wetenschappers van het UMC St Radboud beschrijven in het blad New England Journal of Medicine een situatie waarin een jongetje dat allergisch was voor pinda’s na een bloedtransfusie een allergische reactie vertoonde. “Door de juiste behandeling was hij binnen een half uur weer hersteld,” vertelt onderzoeker Lizzy van Pampus. “Toen we zochten naar een verklaring voor deze transfusiereactie, bleken de gebruikelijke verklaringen niet te voldoen. Er moest dus iets anders aan de hand zijn.”

Allergie
De moeder van het jonge patiëntje hielp de onderzoekers op weg. Ze vertelde dat haar zoontje vroeger ook wel eens zo’n reactie had gehad na het eten van pinda’s. Sindsdien at hij geen pinda’s meer.

WIST U DAT…

…een pinda-allergie zeldzamer is dan gedacht?

Donoren
“De transfusie voor de jongen was afkomstig van vijf donoren,” legt onderzoeker Hans Jacobs uit. “Artsen van Sanquin Bloedvoorziening, de stichting die in Nederland de producten voor bloedtransfusies levert, hebben direct na het voorval contact met deze donoren opgenomen. Drie van hen vertelden dat ze de avond voor de bloeddonatie pinda’s hadden gegeten. Dat paste in het idee dat de transfusiereactie misschien door pinda-allergeen in het transfusiebloed was ontstaan.”

Ara h2
Het belangrijkste stofje dat na het eten van pinda’s een allergische reactie kan veroorzaken, is Ara h2. Dit zit zelfs 24 uur nadat mensen pinda’s hebben gegeten nog in het bloed. “Twee testen die we bij de jongen hebben uitgevoerd, maken het meer dan waarschijnlijk dat het pinda-allergeen de trigger voor de reactie is geweest.”

WIST U DAT…

het gen achter de pinda-allergie onlangs is ontdekt?

Nieuw
Dat bloed van een allergische donor ook bij de ontvanger tijdelijk allergische reacties kan veroorzaken, was al bekend. Maar dat bloed van een ontvanger zonder allergie allergische reacties kan veroorzaken bij de ontvanger, is nieuw.

“Tijdens elke bloedtransfusie bestaat een klein risico op een transfusiereactie, ook bij niet-allergische patiënten,” concludeert Van Pampus. “Dokters zijn daarop voorbereid. Of onze bevindingen zullen leiden tot wijziging van de huidige protocollen voor bloeddonaties of tot speciale bloedproducten voor allergische patiënten is op dit moment niet te zeggen. Natuurlijk willen we dat graag verder uitzoeken. Daarvoor bestaan inmiddels contacten met Sanquin Bloedvoorziening.”

Bronmateriaal

Persbericht UMC St Radboud

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd