Prachtige foto van mogelijke ijsvulkaan op Pluto

Ruimtesonde New Horizons heeft een fraaie foto gemaakt van Wright Mons: een mogelijke ijsvulkaan op het oppervlak van de dwergplaneet die maar blijft verrassen.

Wright Mons is ongeveer 150 kilometer breed en zeker 4 kilometer hoog. Onderzoekers vermoeden dat het een ijsvulkaan is. Als dat inderdaad het geval is, dan is het de hoogste vulkaan die ons tot op heden aan de rand van het zonnestelsel bekend is.

Scheervlucht
De nieuwe beelden van de vermoedelijke ijsvulkaan zijn in feite al enige tijd oud, maar pas recent op aarde gearriveerd. New Horizons maakte de foto’s toen deze in juli 2015 langs Pluto scheerde.

Deze afbeelding laat zien waar op Pluto de ijsvulkaan te vinden is. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI
Deze afbeelding laat zien waar op Pluto de ijsvulkaan te vinden is. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI

Eén krater
De foto’s laten onder meer zien dat er op de berg maar één inslagkrater te vinden is. Dat suggereert dat het oppervlak van de berg relatief recent is ontstaan. En dat zou er weer op wijzen dat Wright Mons relatief laat in de geschiedenis van Pluto nog actief was.

Wright Mons doet qua uiterlijk sterk denken aan de vulkanen op aarde. Maar als het daadwerkelijk een ijsvulkaan is, werkt deze heel anders. De vulkaan spuwt geen gesmolten gesteente, maar waarschijnlijk een gesmolten mix van onder meer stikstof, waterijs, ammoniak of methaan.

Afbeelding; NASA / JHUAPL / SwRI.
Afbeelding; NASA / JHUAPL / SwRI.

Naast deze fraaie beelden van de vermoedelijke ijsvulkaan heeft NASA ook nieuwe beelden vrijgegeven van de nevels boven het oppervlak van Pluto. Nog niet eerder zagen we deze in zo’n hoge resolutie! Als je goed kijkt, zie je zelfs het silhouet van bergen (rechts, op vier uur).

Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd