Rapmuziek laadt lichaamssensor op

Wetenschappers hebben ontdekt dat rapmuziek sensoren in het menselijk lichaam van energie kan voorzien.

De sensor beschikt over een heel klein uitsteekseltje. Dit trilt met bepaalde trillingen mee. Vergelijk het met een duikplank waarvan het uiteinde met uw beweging meebeweegt.

Trilling
Zoals u weet, zijn geluiden ook trillingen. Wanneer deze geluiden een bepaalde frequentie hebben (tussen de 200 en 500 hertz) dan kunnen ze het uitsteekseltje van de sensor laten vibreren. “De muziek bereikt de correcte frequentie slechts op bepaalde momenten,” vertelt onderzoeker Babak Ziaie van de Purdue University. “Bijvoorbeeld als er een sterke bas klinkt. De akoestische energie van de muziek gaat door het lichaamsweefsel en laat het uitsteekseltje trillen.” Het uitsteeksel is piëzo-elektrisch en wekt dus energie op wanneer het wordt samengedrukt.

Verzenden
Wanneer geluiden zich niet langer tussen die frequentie ophouden, stopt het uitsteekseltje met trillen en wordt de energie die is opgewekt direct door de sensor gebruikt. De sensor stelt bijvoorbeeld de bloeddruk vast en verstuurt die informatie direct.

Bloeddruk
In theorie kunnen mensen bijvoorbeeld om het uur even naar rapmuziek luisteren. De sensor wordt dan actief, meet bijvoorbeeld de bloeddruk en verstuurt die gegevens direct naar een ontvanger buiten het lichaam. “Zo’n meting duurt niet lang,” merkt Ziaie op. De onderzoekers probeerden ook jazz- en rockmuziek en de blues uit. Maar dat werkte niet zo goed. “Rap is het beste, omdat het veel geluiden met een lage frequentie bevat.”

De sensor. Foto: Birck Nanotechnology Center / Purdue University.

Aneurysma
De sensor die de onderzoekers ontwikkelden, is ongeveer twee centimeter lang en kan niet alleen de bloeddruk, maar bijvoorbeeld ook de druk in de blaas vaststellen. De sensor kan dus helpen bij incontinentie, maar ook bij aneurysma’s (verwijding in het vaatstelsel).

De sensor heeft duidelijk voordelen ten opzichte van de huidige sensoren. Het grootste voordeel is wel dat de sensor geen batterijen nodig heeft.

Bronmateriaal

"Rap music powers rhythmic action of medical sensor" - Purdue.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wade Grayson (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd