Religieus extremisme komt voort uit angst

Angst en onzekerheid zijn de belangrijkste drijfveren achter religieus extremisme. Dat blijkt uit onderzoek. De onderzoekers ontdekten dat mensen die gevraagd werden of ze voor hun geloof wilden sterven, vaker ‘ja’ zeiden wanneer ze in een angstaanjagende situatie zaten.

De wetenschappers plaatsten de proefpersonen in verschillende angstaanjagende of onzekere situaties terwijl ze de vraag stelden. Zo kregen de proefpersonen bijvoorbeeld een zeer complex wiskundig probleem of een dilemma uit iemand anders leven voorgeschoteld. Of de proefpersonen werden aan het piekeren gezet over de onzekerheden in een relatie.

Idealen
Uit alle experimenten bleek dat mensen die angstig of onzeker waren (gemaakt) veel extremer dachten over hun geloofsovertuiging. Bovendien waren ze veel meer gehecht aan hun idealen dan de proefpersonen die in een neutrale situatie zaten. De psychologen ontdekten daarnaast dat mensen eerder extremistisch werden wanneer zij reeds heel gemakkelijk angstig te maken waren. Ook gevoelens van hopeloosheid versterkten het extremisme.

Sereen
Volgens onderzoeker Ian McGregor zijn de resultaten gemakkelijk te verklaren met behulp van de Reactive Approach Motivation. Hierbij gaan de gedachten van mensen als het ware op slot en hebben ze alleen hun eigen doelen of idealen nog voor ogen. “Door simpelweg idealen en overtuigingen in hun eigen hoofd te promoten, kunnen mensen deze motivatie activeren,” vertelt McGregor. “Hierdoor ligt de focus niet langer meer op de angst en voelen de mensen zich sereen.”

Uit eerder onderzoek van McGregor bleek al dat mensen die streng gelovig zijn minder activiteit hebben in het hersendeel dat verantwoordelijk is voor gevoelens van angst. Nu blijkt dat daar dus ook echt een verband zit; de overtuiging wordt aangegrepen om de angst te vergeten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd