Restanten van Neanderthalerkamp ontdekt in Den Bosch

neanderthaler

Tijdens werkzaamheden voor een ondergrondse parkeergarage is in Den Bosch een bijzondere vondst gedaan. Men trof er restanten van een Neanderthalerkampement aan. De restanten stammen uit de oude Steentijd en zijn daarmee tussen de 40.000 en 70.000 jaar oud.

Het is een unieke vondst, omdat in Nederland nog niet eerder zo’n goed bewaard Neanderthalerkamp is teruggevonden, zo meldt de gemeente Den Bosch op de website. Experts van de universiteit van Leiden en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bogen zich over de ontdekking.

Kenmerkend
De experts zijn er zeker van dat het om een kamp van de Neanderthalers gaat. Er zijn namelijk stenen werktuigen ontdekt die kenmerkend zijn voor de mensachtige. Ook troffen de onderzoekers er schilfers aan die ontstonden bij het maken van deze werktuigen. Naast de werktuigen, werden ook botten van onder meer mammoeten, rendieren, paarden, bizons, reuzeherten en wolharige neushoorns gevonden.

WIST U DAT…

…de zoektocht naar de gedeelde voorouder van de moderne mens en Neanderthaler tot op heden nog niets heeft opgeleverd?

In goede staat
Hoewel de vondsten tientallen duizenden jaren oud zijn, zijn ze nog in goede staat. Het suggereert dat zich zo’n 40.000 tot 70.000 jaar geleden een situatie voordeed waarbij de restanten snel toegedekt werden en zo de tand des tijds konden doorstaan.

De onderzoekers verzamelen momenteel bodemmonsters op de vindplaats. Ze hopen zo te kunnen achterhalen welke planten en bomen er in de tijd van de Neanderthalers groeiden. Dat – in combinatie met de reeds gedane ontdekkingen – moet een beter beeld geven van de leefomgeving van de mensachtigen.

Bronmateriaal

"Vondst Neanderthalerkampement" - s-Hertogenbosch.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Charles R. Knight (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd