Rij van 90 stenen ontdekt nabij Stonehenge

Wetenschappers hebben op minder dan drie kilometer afstand van Stonehenge een ondergronds ‘superhenge’ ontdekt.

De stenen wisten duizenden jaren verborgen te blijven, maar zijn nu – met behulp van onder meer radar – ontdekt. Ze bevinden zich onder de Durrington Walls.

Durrington Walls
Durrington Walls werd ongeveer 4500 jaar geleden aangelegd en is een zogenoemde ‘superhenge’: een rond of ovaal aardwerk dat bestaat uit een wal en een greppel en een diameter heeft van meer dan 300 meter. Durrington Walls heeft een diameter van 500 meter en een omtrek van meer dan 1,5 kilometer. Rond de wal bevindt zich onder meer een greppel van zo’n 17,6 meter breed. Het is voor zover we weten één van de grootste henge-monumenten. En nu blijkt dus dat er onder dit enorme monument veel meer schuilgaat dan gedacht.

sarsen stenenOmgeduwd
Onder Durrington Walls troffen onderzoekers zeker 90 stenen aan. Deze stenen moeten rechtop hebben gestaan en sommigen zouden zo’n 4,5 meter hoog zijn geweest. De stenen zijn later omgeduwd, waarna de Durrington Walls verrezen (zie ook het filmpje hieronder). “Onze radargegevens hebben een geweldige rij stenen ontdekt die tot wel negentig stenen telt en een aantal van die stenen is bewaard gebleven nadat ze zijn omgeduwd en nadat er een wal op de stenen is gebouwd,” vertelt onderzoeker Wolfgang Neubauer. “In het oosten zijn tot dertig stenen bewaard gebleven die 4,5 bij 1,5 bij 1 meter meten en op andere plekken zijn de stenen kapot of zijn enkel de enorme putten waarin de stenen stonden nog bewaard gebleven.”

De vondst is van onschatbare waarde en kan in de toekomst wellicht meer duidelijkheid geven over het mysterie dat Stonehenge heet. Stonehenge is namelijk iets ouder dan de Durrington Walls. Zo verrezen de Sarsen-stenen (zie afbeelding hiernaast) rond 2700 voor Christus. De stenen die nu onder de Durrington Walls zijn aangetroffen kunnen wel eens uit diezelfde tijd stammen of zelfs nog ouder zijn. “De ontdekking van dit enorme stenen monument, dat bijzonder goed bewaard is gebleven, heeft implicaties voor ons begrip van Stonehenge en het omringende landschap,” stelt onderzoeker Vincent Gaffney. Onderzoeker Paul Garwood voegt toe: “Alles wat eerder over het Stonehenge-landschap en de oude monumenten in het landschap geschreven is, moet herschreven worden.”

Bekijk hier een animatie van het ondergrondse ‘Superhenge’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd