Rosetta maakt zich op voor afscheid van lander Philae

philae

Rosetta heeft enkele manoeuvres uitgevoerd en bevindt zich nu in een nieuwe baan rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het zijn voorbereidingen voor volgende week, dan moet de sonde lander Philae heelhuids op het oppervlak van de komeet zien te krijgen.

In totaal voerde Rosetta twee manoeuvres uit om in de juiste baan rond de komeet te belanden. Momenteel bevindt de sonde zich op zo’n dertig kilometer hoogte boven het oppervlak van de komeet. Daarmee is de afstand tussen de sonde en de komeet aanzienlijk groter geworden. Eerder cirkelde Rosetta in een baan op zo’n tien kilometer hoogte boven het oppervlak van de komeet. Maar die tijden zijn nu definitief voorbij. “Van nu af aan zullen we de kleinste afstand tussen Rosetta en de komeet bereiken tijdens scheervluchten waarin we de wetenschappelijke instrumenten van de orbiter de kans willen geven om de komeet van dichterbij te bekijken,” vertelt onderzoeker Matt Taylor.

Volgende wijzigingen
De baan waarin Rosetta zich nu bevindt, zal deze in ieder geval tot 12 november moeten handhaven. De volgende baanveranderingen moeten op 12 november – twee uur voor lander Philae Rosetta verlaat en 40 minuten nadat Philae Rosetta heeft verlaten – plaatsvinden. De manoeuvre kort voor Philae weggaat, moet Rosetta’s baan zo wijzigen dat de orbiter – wanneer deze deze koers zou houden – de komeet op vijf kilometer afstand zou passeren. Op 22,5 kilometer afstand van de komeet laat Rosetta vervolgens Philae los, om kort daarna een manoeuvre uit te voeren die de afstand tussen Rosetta en de komeet vergroot (zie ook onderstaand filmpje dat een overzicht van de manoeuvres van de afgelopen dagen en de manoeuvres die nog moeten komen, geeft). Die laatste manoeuvre moet er tevens voor zorgen dat we kunnen zien of Philae heelhuids op de komeet is geland.

Waarom zo hoog?
Het lijkt misschien vreemd dat ESA lander Philae op 22,5 kilometer afstand van de komeet loslaat. Was het niet handiger geweest om dat ietsje dichter bij de komeet te doen? Nee. ESA benadrukt dat een accurate landing niet zozeer afhangt van de afstand waarop Philae los wordt gelaten, maar meer te maken heeft met de combinatie van de positie en snelheid van Rosetta nadat de baan van de sonde voor de laatste keer is aangepast. “Als we Philae van dichterbij los zouden laten, dan zou Rosetta een lagere snelheid moeten hebben om Philae in de richting van de komeet te sturen (en nog steeds de veilige afstand tot de komeet te handhaven),” zo schrijft ESA. Door de snelheid van Rosetta te beperken, ontstaan echter twee negatieve effecten: Rosetta zou waarschijnlijk richting de nachtzijde van de komeet vliegen en dat is iets wat ESA wil voorkomen. Bovendien zou het betekenen dat er meer tijd zit tussen de laatste wijziging in de baan van Rosetta en het moment waarop Philae op de komeet landt. En hoe meer tijd daartussen zit, hoe meer tijd er is voor het ontstaan van navigatiefoutjes die weer invloed hebben op de plek waar Philae neerkomt.

Al met al komt het moment waarop de mensheid voor de allereerste keer een lander op een komeet gaat zetten met deze laatste manoeuvres wel heel dichtbij. Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.

Deze foto maakte Rosetta van de landingsplek van Philae toen de sonde zich nog op ongeveer tien kilometer afstand van de komeet bevond. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.
Deze foto maakte Rosetta van de landingsplek van Philae toen de sonde zich nog op ongeveer tien kilometer afstand van de komeet bevond. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.
Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Rosetta lined up for lander delivery" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd