Ruimtetelescoop Kepler zit in de problemen

Na bijna 5000 exoplaneten te hebben ontdekt, zou de sonde net beginnen aan een nieuwe fase in zijn carrière. Maar er is een probleem…

Afgelopen donderdag legde NASA contact met de ruimtetelescoop en ontdekte dat deze in de Emergency-modus zit. Wanneer de sonde in deze modus zit, is deze nauwelijks operationeel en verbruikt deze aardig wat brandstof. “Uit de EM (Emergency Mode, red.) komen, heeft de prioriteit,” zo laat NASA weten.

Communicatie
Waarschijnlijk is Kepler zo’n 36 uur voordat NASA contact met de ruimtetelescoop legde al in de modus beland. Onduidelijk is wat er precies aan de hand is. Communicatie met de ruimtetelescoop verloopt traag. De telescoop is bijna 120 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Dat betekent dat signalen lang onderweg zijn (zelfs als ze met de snelheid van het licht reizen, doen ze er 13 minuten over om naar Kepler en weer terug te reizen).

4 april
De laatste keer dat NASA contact had met een gezonde Kepler was 4 april. Het ruimtevaartuig functioneerde toen nog naar behoren.

De eerste missie van Kepler kwam in 2012 tot een einde. Op dat punt had de ruimtetelescoop bijna 5000 exoplaneten ontdekt. In 2014 begon de ruimtetelescoop aan een nieuwe missie: K2. Tijdens deze missie zocht Kepler niet alleen naar exoplaneten, maar bestudeerde deze ook jonge sterren en supernova’s. Afgelopen donderdag zou Kepler aan een nieuwe missie moeten zijn begonnen. Tijdens deze missie zou Kepler op zoek gaan naar ‘eenzame planeten’, oftewel planeten die niet rond een ster cirkelen. Onderzoek suggereert dat er meer eenzame planeten dan sterren in ons sterrenstelsel zijn, dus er valt waarschijnlijk nog genoeg te ontdekken. Of Kepler ook de ruimtetelescoop wordt die deze planeten stuk voor stuk aanwijst, is afwachten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd