Scheet van maden redt levens

Over het algemeen hebben wij mensen het niet zo op maden, maar ze hebben zich in de medische wereld al bewezen. Zo eten ze dood weefsel op en maken ze open wonden schoon. In Singapore gaan ze echter nog een stap verder. Daar wordt gekeken wat de scheten van maden voor patiënten kunnen betekenen.

Al sinds de oudheid worden maden ingezet om amputaties te voorkomen. Ze eten de wond schoon waardoor deze kan helen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de maden als een soort excellente verplegers ook nog een stap verder gaan. Zo voorkomen ze ook dat de groei van nieuwe bacteriën een doorgang vindt. De kenmerken van antibiotica in hun spijsverteringskanaal helpen daarbij. Maar ook de scheten doen hun werk.

Antibiotica
De scheten bevatten tot op zekere hoogte dezelfde kenmerken als antibiotica en dat is natuurlijk zeer interessant. Als onderzoekers erin slagen om de scheten op de één of andere manier op te vangen en te verzamelen, kan een nieuw medicijn zijn geboren. Een nieuwe vorm van antibiotica is geen overbodige luxe; steeds meer bacteriën zijn resistent geworden en dat vraagt om andere maatregelen.

Maden
De onderzoekers in Singapore hebben in hun laboratorium inmiddels zo’n 10.000 maden verzameld. Deze leven in glazen boxen die op hun beurt weer in een kamer met glazen wanden staan. Dubbele deuren maken het onmogelijk voor de maden om te ontsnappen. En datzelfde geldt voor hun windjes.

Lang niet alle patiënten worden even blij van de maden die over hun wonden lopen. Maar nu blijkt dat de scheten het helingsproces voor een groot deel in hun eentje bewerkstelligen, maakt dat de maden binnenkort wellicht overbodig. De wetenschappers zijn optimistisch, maar er moet nog veel werk worden verzet. “Misschien kan men een soort spray ontwikkelen die in plaats van de maden in de wond wordt gebruikt,” suggereert één van de onderzoekers. “Daar werken we aan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd