Simpele injectie beperkt schade hartaanval sterk

Wetenschappers hebben ontdekt dat een hele simpele injectie de schade die een hartaanval of beroerte met zich meebrengt, enorm kan beperken.

Dat zoveel mensen aan een hartaanval of beroerte sterven, heeft niet zozeer te maken met het feit dat de bloed- en zuurstoftoevoer wordt afgesloten. Juist de infecties die op de beroerte of hartaanval volgen, zijn zo gevaarlijk. Wanneer alle delen van het lichaam weer bloed en zuurstof krijgen, ontstaan infecties die leiden tot complicaties die soms zelfs fataal zijn.

Enzym
Een eenvoudige injectie met wat antistofjes kan echter voorkomen dat het beschadigde weefsel zo’n infectie ontwikkelt, zo blijkt uit onderzoek. Met het prikje wordt een enzym toegediend dat voorkomt dat het immuunsysteem cellen aanvalt en onbedoeld infecties veroorzaakt.

WIST U DAT…

Later
De injectie hoeft niet direct na de hartaanval of beroerte te worden toegediend: dat kan enkele uren later ook nog. Onderzoeker Wilhelm Schwaeble spreekt van een doorbraak. “Dit is een fascinerende prestatie,” zo stelt hij. De vondst biedt niet alleen hoop aan slachtoffers van een hartaanval of beroerte. Ook in andere situaties waarin het immuunsysteem de ergste vijand van een patiënt wordt – zoals bijvoorbeeld tijdens een transplantatie – kan de injectie helpen.

Experiment
De injectie is inmiddels getest op diverse dieren. Met goede resultaten: de schade kon zo flink beperkt worden. Op dit moment worden de antistofjes in grotere hoeveelheden geproduceerd zodat ze ook op mensen getest kunnen worden.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd