Slimme spin laat geslachtsorgaan achter

Soms ontdoen mannelijke spinnen zich van hun geslachtsorganen. Slecht idee, zou u denken. Maar het tegendeel is waar, zo blijkt.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Biology Letters. Ze bestudeerden een aantal spinnen van de soort Nephilengys malabarensis. Van deze soort is bekend dat mannetjes tijdens het paren soms hun geslachtsorgaan van hun lichaam verwijderen en het hazenpad kiezen. Dat ze vluchten, is niet zo gek. Het vrouwtje heeft de neiging om mannetjes na de seks te verorberen.

WIST U DAT…

Onvruchtbaar
Dat ze hun geslachtsorgaan achterlaten, is wel opvallend. Want zonder het geslachtsorgaan kunnen de mannetjes zich niet meer voortplanten. Waarom doen ze dat dan? De onderzoekers probeerden dat te achterhalen.

Experiment
Ze zetten een aantal mannetjes en vrouwtjes bij elkaar. De spinnen paarden en in vrijwel alle gevallen resulteerde die paring erin dat mannen voordat het vrouwtje ze wat aan kon doen een deel van of heel hun geslachtsorgaan in haar achter lieten.

Een vrouwelijke spin met een mannetje (dit is de kleine spin). Het geslachtsorgaan van het mannetje zit nog in het lijf van het vrouwtje (zie het rode blokje). Foto: Biology Letters

De onderzoekers bestudeerden de vrouwtjes en de hoeveelheid sperma in hun lichamen. Ze ontdekten iets opvallends. Wanneer mannetjes niet wachtten tot het vrouwtje ze een kopje kleiner zou maken en ze zelf het initiatief namen om hun geslachtsorgaan achter te laten en ervan door te gaan dan had het vrouwtje aanzienlijk meer sperma in het lichaam. Hoe kan dat? De onderzoekers ontdekten dat de geslachtsorganen ook nadat het mannetje weg is nog sperma blijven afgeven. Hierdoor heeft het mannetje niet alleen meer tijd om sperma af te geven, maar geeft hij ook meer sperma af. Zo vergroot hij zijn kansen op nageslacht. Ook al is de prijs hoog, evolutionair gezien is het een slimme keuze.

Bronmateriaal

"Remote copulation: male adaptation to female cannibalism" - Royalsocietypublishing.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door H. K. Tang (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd