Nieuw snelheidsrecord voor draadloze dataverbinding

Duitse ingenieurs zijn erin geslaagd om een supersnelle draadloze dataverbinding van 6 gigabit per seconde te creëren over een afstand van 37 kilometer. Binnen tien seconden de volledige inhoud van een DVD versturen? Geen enkel probleem.

Het onderzoeksteam heeft de resultaten nog niet gedeeld in een wetenschappelijk vakblad, waardoor de cijfers nog niet zijn geanalyseerd en beoordeeld door peers. Toch staat het Fraunhofer Instituut bekend als een gerenommeerd instituut, dus het lijkt ons sterk dat de gepresenteerde cijfers niet kloppen. Wel vinden we dit belangrijk om nog even te noemen. Als de cijfers waar zijn, dan is het huidige record met een factor tien verbroken.

De hoge datasnelheid is bereikt door efficiënte zendstations en ontvangers in te zetten. Deze maken gebruik van radiofrequentie van 71-76 GHz, bij kenners bekend als de zogenoemde E-band. Alleen op deze frequentie is het mogelijk om gigantisch veel data te versturen en te ontvangen.

Net als bij alle draadloze verbindingen verzwakt het signaal op een flinke afstand van het zendstation. Vandaar dat de ingenieurs ervoor gekozen hebben om signaal vanaf het zendstation aanzienlijk te versterken, waardoor dit signaal verder reikt.

Het is belangrijk dat dit soort records worden verbroken. De nieuwe generatie satellieten kan uitgerust worden met deze zendstations, waardoor het mogelijk is om nog meer data naar de aarde te sturen. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor afgelegen gebieden zonder internet. Een draadloze 6 Gbps-verbinding kan 250 internetverbindingen met een snelheid van 24 Mbps per verbinding leveren. Het is dan wellicht goedkoper om een systeem met een zendstation en een ontvanger te installeren, dan om overal kabels aan te leggen.

Tenslotte kan de techniek ook ingezet worden ten tijde van rampen. Stel dat een infrastructuur volledig vernield is na een verwoestende aardbeving of tsunami, dan kunnen ingenieurs zulke zend- en ontvangstations plaatsen om toch weer internet aan te bieden in de regio, waardoor slachtoffers in contact kunnen komen met familieleden en vrienden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd