Snelste camera ter wereld kan chemische reacties fotograferen

camera

Wetenschappers hebben de snelste camera ter wereld ontwikkeld. De camera is zo’n 1000 keer sneller dan de huidige supersnelle camera’s en daarmee zelfs in staat om sommige chemische reacties op de gevoelige plaat vast te leggen.

De camera kan zo’n 4,4 biljoen frames per seconde schieten. En dat met een vrij hoge resolutie (450 bij 450 pixels), zo stellen de onderzoekers in het blad Nature Photonics.

De camera. Afbeelding: Universiteit van Tokio.
De camera. Afbeelding: Universiteit van Tokio.
Nieuwe technologie
In het blad leggen de onderzoekers ook uit wat de camera zo snel maakt. De camera maakt gebruik van een nieuwe technologie die de onderzoekers kortweg STAMP noemen. STAMP staat voor Sequentially Timed All-optical Mapping Photography. “We presenteren een motion-picture camera die foto’s maakt zonder herhaaldelijke metingen te hoeven doen.”

Warmtegeleiding
De resulterende camera is supersnel: zo’n duizend keer sneller dan de huidige supersnelle camera’s. De onderzoekers illustreren dat in hun paper met enkele experimenten. Zo zijn ze er bijvoorbeeld in geslaagd om warmtegeleiding op de gevoelige plaat vast te leggen. Een proces met een snelheid die ongeveer éénzesde van de snelheid van het licht uitmaakt.

De camera kan voor tal van doeleinden gebruikt worden. Maar eerst willen de onderzoekers er nog wat aan schaven. Zo is de camera momenteel nog erg groot (ongeveer één meter bij één meter) en zou het vanuit praktisch opzicht wenselijk zijn als deze iets verkleind kan worden.

Bronmateriaal

"Sequentially timed all-optical mapping photography (STAMP)" - Nature.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door martintxo7 (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd