Spiegelen is niet altijd een goed idee

De lichaamstaal van een ander overnemen, werkt vaak in uw voordeel. Maar niet altijd, zo blijkt uit onderzoek.

Spiegelen gaat vaak automatisch: we zijn ons er soms niet eens van bewust. Wanneer iemand bijvoorbeeld even aan zijn neus krabt, is de kans groot dat u niet lang daarna hetzelfde doet. Dat komt door cellen in ons brein: spiegelneuronen.

Functie
De neuronen hebben zeker een functie: ze moedigen ons aan om (onbewust) anderen na te doen. Hierdoor is het gemakkelijker om erbij te horen en het doet de sociale banden goed. Toch is spiegelen niet altijd een goed idee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het kan zelfs voor problemen zorgen als mensen de verkeerde persoon spiegelen.

WIST U DAT…

…mensen die gulheid verwachten zelf ook guller zijn?

Experiment
De onderzoekers zetten enkele sollicitatiegesprekken in scène en maakten er opnames van. In de filmpjes spiegelden de sollicitanten soms het gedrag van de werkgever. Het gaat dan alleen om lichaamstaal: de benen over elkaar, het gezicht aanraken, etc. Soms was die werkgever heel aardig. Soms was hij juist heel onvriendelijk. Proefpersonen kregen de filmpjes te zien en moesten beoordelen wat ze van de sollicitanten vonden. De proefpersonen wisten niet waar het onderzoek om draaide en letten dus niet (bewust) op het spiegelgedrag.

Resultaten
De proefpersonen bleken sollicitanten die onaardige werkgevers na-aapten het minst geschikt te vinden. Deze acteurs werden vaker bestempeld als minder competent, onbetrouwbaar en onaardig.

Nog een keer
Om er zeker van te zijn dat het aan het spiegelen lag, herhaalden de onderzoekers het experiment met andere proefpersonen. Zij kregen dezelfde filmpjes te zien. Alleen was de werkgever nu afgeschermd en was het spiegelen dus niet meer zichtbaar. Nu oordeelden de proefpersonen veel minder hard over mensen die een onaardige baas na-aapten.

“Het succes van spiegelen is afhankelijk van het feit of je de juiste mensen op het juiste moment en vanwege de juiste redenen nadoet,” stelt onderzoeker Piotr Winkielman. “Soms is het sociaal gezien verstandiger om mensen niet te imiteren.”

Bronmateriaal

"Copying Someone's Behavior? Watch Who You Mimic" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mr & Mrs Stickyfingers (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd