Spinnen bouwen supersterk web, met dank aan de wetenschap

trilspin

Wat gebeurt er als je vijftien spinnen besproeit met een mix van grafeenoplossingen en koolstofnanobuizen? Dan bouwen de spinnen een supersterk web! Spinnen gebruiken namelijk materialen uit hun omgeving om de draden te spinnen.

Spinnenzijde is – op de tanden van de zeeslak na – het sterkste biologische materiaal ter wereld. Een gigantisch spinnenweb kan een metro tot stilstand brengen of een vliegtuigcrash opvangen. Spinnenzijde is net zo sterk als gelegerd staal, alleen dan zes keer zo dun. Hierdoor lijkt spinnenzijde op Kevlar.

Een gigantisch spinnenweb zou een vliegtuigcrash kunnen opvangen

Sterker dan Kevlar-49
Maar hoe maak je spinnenzijde nog sterker? Een team van wetenschappers van de universiteit van Trento spoten een mix van water, grafeen en koolstofnanobuizen op vijftien trilspinnen. De spinnen gebruikten de materialen om hun web te bouwen. De onderzoekers vergeleken de nieuwe draden en bepaalden de breuksterkte. “De draden zijn sterker dan synthetische materialen als bijvoorbeeld Kevlar-49”, concluderen de onderzoekers. “Toch is op dit moment nog niet bekend hoe spinnen de grafeenoplossingen en koolstofnanobuizen gebruiken in hun zijde.” De oplossing is wel terug te vinden in de zijde, maar er zijn geen beelden van hoe een spin het web bouwt met deze sterke materialen.

Hoe wordt het web versterkt?
De onderzoekers vermoeden dat de spinnen de vloeistof inslikken, waardoor de koolstofmaterialen vanzelf in de vezels terecht komen. Een andere mogelijkheid is dat een spin zijn zijde coat met een laagje koolstof. Dit lijkt minder waarschijnlijk, omdat een koolstofcoating een spinnenweb niet zo sterk maakt als de onderzoeksresultaten aantonen.

Starten met oogsten
Kunnen we nu beginnen met de productie van supersterke spinnenzijde? Nee, zo ver zijn we helaas nog niet. Ten eerste produceren spinnen weinig zijde. Daarnaast zijn spinnen kannibalistisch, waardoor het moeilijk is om veel spinnen bij elkaar te zetten. Kortom, eerst moet de spin gedomesticeerd worden en dat lijkt een onmogelijke klus. Of spinnen moeten genetisch aangepast worden, waardoor ze liever voor elkaar zijn en tevens meer zijde gaan produceren. Maar moeten we gaan rommelen met evolutie alleen maar omdat we dit materiaal willen hebben? Waarschijnlijk is dat geen goed idee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd